Forvandlinger

Det virker kanskje overveldende at hypnoterapi kan være en løsning på så mange så ulike problemer som listet under. Felles for alle de psykisk relaterte problemer du har er, at de starter i underbevisstheten. Med 5-PATH® hypnoterapi nøytraliserer du årsakene til problemene dine og du vil få varige forandringer. I hypnosen kan du “omprogrammere” dine gamle overbevisninger i underbevisstheten, som har fått deg til å tenke, føle eller gjøre ting du ikke ønsker. Du kan legge inn nye og sunnere reaksjonsmønstre, som får deg til å føle deg trygg, glad og i kontroll.

Er du usikker på om du har en depresjon?

Hvis du føler deg mer en vanlig trist, håpløs, motløs, sover ekstremt mye eller får ikke sovet, ekstrem sliten, mislykket, ulykkelig, energiforlatt, angst eller ubesluttsom. Kanskje du sliter med  å konsentre deg og husker dårligere enn du vanligvis gjør. Hvis du gråter mye og har lyst at livet skal ta slutt, er der stor sjanse for at du har utviklet en depresjon. Hvis du vurderer å ta livet ditt må du raskest mulig kontakte lege og få medisin som kan hjelpe deg.

Uansett om du har kommet så langt at du tar medisin eller ei, vil du kunne få hjelp med hypnoterapi. Depresjon kan føles som  en stemme inni deg som siger: “Jeg gir opp – det er for vont til å fortsette”. Der er et eller annet du har forsøkt å få til igjennom lang tid uten å lykkes og nå orker du rett og slett ikke lenger. Kroppen din siger stopp. Det kan føles vont, men kanskje kroppen faktisk prøver å hjelpe deg. Du har høyst sannsynlig vært igjennom en lang periode med masser av frustrasjon, før du gav opp. Det var et eller annet du kjempet for. Det kunne være et mål på jobben eller i familien. Det kunne være et praktisk mål, som å løse en oppgave og/eller det å føle deg akseptert, “god nok”, elsket og verdifull. Uansett hva det var kom du ikke i mål selv om du stod på alt du klarte.  Det du må gjøre nå er å hvile og samle krefter og inspirasjon til hva du kan gjøre annerledes for å nå målet ditt eller kanskje du velger et helt nytt mål.

Hvis du i tillegg er en særlig sensitiv person vil du være mer utsatt enn gjennomsnittet. Les mer om ”særlig sensitiv” her.

Hvordan kan jeg hjelpe deg med hypnoterapi?

Det kan være mange grunner for, at man ender opp med en depresjon. Hvis man har fått en depresjon på grunn av utbrenthet kan det ligge lav selvfølelse bak. Mennesker som har lav selvfølelse har ofte en tendens til å slite seg ut på jobben. De gir og gir og gir til alt og alle, fordi de (ofte ubevisst) tror at hvis de gjør det bra vil de også føle seg gode nok. Prestasjoner er bra, det gir mestringsfølelse og bygger opp en god selvtillit, men hvis man har lav selvfølelse, har man ofte vanskelig for å ta imot ros og kjenne gleden inni seg. Man avviser den ros man får ved å si ting som; “Takk men det var nå ikke noe særlig” eller “Tusen tak men jeg kunne ha gjort det enda bedre hvis….”. Det kan lett bli en uendelig kamp, fordi man ikke klarer å fylle tomheten, der selvfølelsen skulle ha vært. Selvfølelse er noe annet enn selvtillit. God selvfølelse er følelsen av å være verdifull som den man er, uten at man presterer. I hypnosen kan vi jobbe med å bygge deg opp innefra, for det er viktig å ha god selvfølelse. Alle mennesker er verdifulle og elsket, bare fordi de er den de er. Det er selvsagt ikke målet, at du skal bli en kjempe egoist, som gir blaffen i andre. Målet er, at du skal kjenne en trygghet inni deg og kjenne din egen verdi, så du kan av ditt overskudd.

Sorg kan også føre til at vi føler oss deprimerte. Sorg betyr at du har mistet noe eller noen som var viktig for deg. Sammen ser vi på hvordan vi i hypnosen kan hele sorgen og finne den beste veien for deg videre.

Uansett hva som ligger til grunn for dine tunge følelser finner vi sammen frem til der det hele startet og om det er en eller flere situasjoner, relasjoner, ting du har opplevd, som ligger bak den følelsen du har i dag. I hypnoterapien nøytraliserer vi det som har gitt deg tankene om å gi opp og når det er borte vil du oppleve  følelser av frihet, energi, lettelse og glede.

Eksamensskrekk og angst for å holde foredrag,
taler o.l.

De færreste mennesker synes det er morsomt å gå til eksamen eller holde et foredrag, men mange opplever at det er nødvendig for å kunne gjennomføre den utdanning de ønsker seg, eller har en jobb hvor det er en av de arbeidsoppgaver man har. Det som oftest ligger bak angsten er at man er redd for å dumme seg ut og bli stemplet som udugelig eller stryke til eksamen. Noen har negative erfaringer fra situasjoner hvor de var sentrum for oppmerksomheten og de er redd for at det skal skje igjen.

Det som fysisk skjer når vi står i en eksamenslignende situasjon er at kroppen produserer adrenalin som gir oss brennstoff til å kunne tenke enda klarere og prestere enda bedre enn vi ellers ville ha gjort. Derfor er det positivt å ha en viss mengde adrenalin rett for en ”opptreden”. De fleste profesjonelle musikere og skuespillere har også sommerfugler i magen rett før de går på scenen. Problemet er hvis mengden av sommerfugler er så store at du ikke klarer å tenke klart eller at alt går i sort. Hvis du er ekstremt stresset vil det ta en masse energi og du kan risikere å besvime. Det er derfor best om man har akkurat passe med adrenalin når man skal prestere foran andre mennesker.

Hvordan kan hypnoterapien hjelpe meg med å takle eksamener på en bedre måte?

Hvis angsten din for å tale kommer fra en ubehagelig opplevelse hvor du har snakket foran andre er det den situasjonen vi vil jobbe med i hypnoterapien. Det kan være en lærer eller andre elever som har hånet deg for noe du har sagt. Det kan også være fordi du har vært utsatt for mobbing. Hvis det er tilfellet kan vi gjøre en regresjon tilbake til den hendelsen og endre følelsene rundt hendelsen så de ikke lenger påvirker deg.

Hvis årsaken er lite selvtillit vil vi jobbe med det. Vi vil se på hvor den kommer fra og i hypnoterapien kan vi få deg til å se på deg selv på en mye mer positiv måte. Alle mennesker har noe de kan, noe de synes er moro og har talent for. Med fokus på det kan du ta erfaringen med deg derfra og dra den med til andre områder av ditt liv som eksempelvis å holde tale eller gå til eksamen.

Angst i form av en fobi.

Angst finnes i mange grader og variasjoner. Et eksempel er fobier. Vanlige fobier kan være angst for dyr eller tordenvær, sosial angst, klaustrofobi (skrekk for små rom), høydeskrekk, vannskrekk, nåleskrekk, flyskrekk, tannlegeskrekk.

En fobi er en irrasjonell, intens og vedvarende frykt for visse situasjoner, aktiviteter, gjenstander, dyr eller mennesker. Det viktigste symptomet på denne lidelsen er et overdrevent og urimelig ønske om å unngå det man har en fobi overfor.

I de tilfeller hvor det hemmer deg i din hverdag vil jeg anbefale at du gjør noe med det.

Hvordan fjernes angsten i Hypnoterapi?

Fobier er ofte grunnlagt i en enkelt hendelse som personen har opplevd som traumatisk. Det kan være at man ble overrasket over en mus eller en edderkopp som liten og det føltes voldsomt akkurat der og da. Sjokket sitter fremdeles i vår underbevissthet og problemet med traumer er at de ikke forsvinner med tiden. Ofte vokser det seg større hvis man ikke gjør noe med det. I hypnoterapien går vi tilbake til den opprinnelige opplevelse og ser på den med nye øyne. Vi ufarliggjør situasjonen og legger inn en trygghet som du kan ta med deg videre. Neste gang du kommer i samme situasjon vil du ha et anker av ro som vil hjelpe deg til å se at musen, edderkoppen, hønen, meitemarken eller hva det nå er, faktisk er ganske liten og ufarlig for et stort menneske som deg. Du har sikkert prøvet å tenke det mange ganger med din bevissthet men uten held. Problemet er at angsten kommer fra underbevisstheten og den har du lite kontroll over, men i hypnosen kan du komme i kontakt med angsten i din underbevisste sinn og få den til å forsvinne.

Hvis din fobi er noe du har kopiert fra en av dine foreldre fordi de er/var veldig redd for edderkopper eller lignende vil vi jobbe med at dere er to forskjellige personer og at du ikke trenger å ta med deg en angst for noe du kanskje aldri har blitt skremt av engang.

Impotens

Impotens kan være forårsaket av en skade, sykdom eller hormonforstyrrelse. Hvis du vet at det ikke er noen fysisk årsak til at du sliter med impotens er årsaken høyst sannsynlig psykisk. En del opplever å få hjelp av psykolog eller sexolog men for mange kan det være ubehagelig å skulle prate i detaljer med et annet menneske om en utfordring som er så personlig og intim.

For tidlig sædavgang

Styring av sædavgangen sitter i den ubevisste del av hjernen og den klarer ikke å skille mellom om du er klar for å komme eller om du er redd for å komme. Derfor kan det skje lenge før du har lyst til at det skal skje. Det skjer for 20% av menn at de sliter med dette en periode av livet deres og for noen har de slitt med det hele den seksuell aktive del av livet deres.

Hvordan kan hypnoterapi hjelpe deg til et bedre sexliv?

Hvis årsaken til impotens eller for tidlig sædavgang er psykisk ligger den i underbevisstheten. Når du er i hypnose har du direkte tilgang til underbevisstheten din og kan korrigere usikkerhet og stress til glede og forventning. Hvis du og din penis ikke er enige om hva som skal skje og når det skal skje blir samarbeidet ofte dårligere og dårligere som tiden går. Din stress rundt; ″hva nå hvis jeg ikke får det til″ eller ″hva nå hvis jeg kommer for tidlig″ blir bare verre og verre.

I hypnosen kan vi nøytralisere den stressen som ligger bak og du vil gå fra fiasko til suksess. Veien til selvtillit er det å oppleve suksess og fort vil du glemme at du noen gang hadde det problemet. Fordelene med hypnose er at det er ingen negative bivirkninger som hvis du tar medisin og du trenger langt færre ″samtaler″ enn hvis du går hos en psykolog.

Neglebiting

Veldig mange mennesker biter neglene sine. For mange av de som har det som en plagsom uvane er neglebitingen en avledning fordi de kjeder seg eller føler stress. Noen forskere påstår at mennesker med denne uvanen har en høyere grad av perfeksjonisme enn andre. For noen kan det bak perfeksjonismen ligge en redsel for ikke å være bra nok og da må man jobbe med selvfølelsen sin. Hvis det utelukkende ligger kjedsomhet må man finne noe interessant å drive med.

Hårnapping (trikotillomani)

Mennesker med denne lidelsen napper hår fra hodet når de føler seg stresset og akkurat idet de har nappet føler de en form for lettelse. Det er en lidelse som er mer vanlig enn man tror. Det er ikke alle som har den i så stor grad at det er noe man ser og den er veldig skambelagt. Den starter ofte i puberteten og det finnes ikke veldig bra medisinske behandlinger som kan hjelpe.

OCD

OCD er en forkortning av lidelsen Obsessive Compulsive Disorder. Mennesker som sliter med dette opplever tvangstanker og ofte tvangshandlinger i så stor grad at det har en alvorlig innflytelse på hverdagen deres. Tvangstankene er negative tanke og ofte handler de om at man er redd for noe som kan skje. Redselen for eksempelvis å bli smittet med en sykdom eller få innbrudd får mange med OCD til å gjøre tvangshandlinger som overdreven vasking eller sjekking av dører og vinduer.

Les evt. mer om OCD på www.ananke.no/

Hypnose kan endre alle vaner fordi de ligger i underbevisstheten.

I hypnosen har vi tilgang på underbevisstheten og alt som ligger der. Vanene våre ligge alle i underbevisstheten. Vi har ″gode″ vaner som er ting vi gjør automatisk for får oss gjennom dagen på en behagelig måte og vi har ″dårlige″ vaner som gir oss følelser som håpløshet, utilstrekkelighet og mangel på kontroll. Når vi utfører de ″dårlige″ vaner har vi en umiddelbar følelse av mindre stress akkurat idet vi gjør det men etterpå kommer angeren og frustrasjonen fordi vi igjen gjorde dette som vi egentlig ønsker å slutte med. I hypnosen finner vi årsaken til at vanen din startet og nøytraliserer de følelser som er rundt det. Når vi har gjort det vil du miste trangen til å utføre den handlingen og du vil få kontrollen over livet ditt.

Overspiser du eller har du vanskelig for å stoppe deg selv ved måltidene?

Overspising er når du plutselig føler trang til å spise store mengder av en type mat. Matglede som er ute av kontroll er når du ved de vanlige måltider spiser langt mer enn du trenger, begge deler fører til overvekt. Vi ønsker å gå ned i vekt og plutselig har vi spist en masse sjokolade eller mat som vi ikke hadde tenkt… Hva var det som skjedde?

Når magen er full gir det oss en følelse av å være fysisk mett og psykisk følelse av å være trygg. Når vi spiser mat som vi fysisk ikke trenger, eksempelvis stor plate melkesjokolade eller en stor pose chips, så spiser vi fordi vi er sultne etter trygghet. Når vi har fylt magen føler vi oss kanskje mer rolige, men så kommer angeren og den dårlige samvittigheten. Man blir sint på seg selv og oppgitt over egen situasjon. Vi overspiser forskjellige matvarer avhengig av hvilke følelser vi har. Magen er senteret for følelsene våre. Når vi kjenner vonde følelser får vi lyst på mat som inneholder stoffer som kan dempe den følelsen og gi oss følelsen av trygghet. Hvis du er trist vil du oftest ha lyst på melkeprodukter som ost og iskrem. Hvis du er stresset eller nervøs er det knasende ting som chips og nøtter du får lyst på. Den sult du føler er i virkeligheten sult på en følelse som du savner. Ca en fjerdedel av befolkning er det man kaller særlig sensitive, de vil reagere enda mer på følelsesmessige utslag enn gjennomsnittet. Her kan du teste deg selv og se om du er særlig sensitiv. Hvis du er usikker på om du overspiser på grunn av en følelse kan du lese nedenfor:

Hvordan vet jeg om den sult jeg føler er fysisk eller emosjonell?

Ifølge Doreen Virtue kan du skjelne fysisk sult fra følelsesmessig sult på 8 forskjellige karakteristika.

Følelsesmessig sult:

– Det skjer plutselig. Det ene øyeblikk er du ikke sulten. Det neste øyeblikk er du helt svimmel av sult.

– Det er en spesifikk matvare. Du føler trang til en spesiell type mat, eksempelvis sjokolade, pasta eller ”junk food”. Ved følelsesmessig sult er det kun en spesiell type mat du har lyst på. Det kan ikke erstattes av noe helt annet.

– Sulten sitter i hodet. En følelsesmessig sult begynner i munnen og i hjernen. Du får vann i munnen ved tanken på smaken av pizza eller kake. Hjernen din klarer ikke å fokusere på noe annet.

– Det er presserende. Følelsesmessig sult presser deg til å spise NÅ. Der er et ønske om omgående å lette følelsesmessig smerte med mat.

– Det skjer i forbindelse med følelsesmessig opprørthet. Du fikk kjeft av sjefen. Barnet ditt har problemer på skolen. Ektefellen din er i dårlig humør. Følelsesmessig sult kommer i situasjoner, hvor du er brakt ut av likevekt.

– Inkluderer automatisk eller fraværene matinntak. Følelsesstyrt spising kan føles som om en annen persons hånd ”spar” iskrem inn i munnen din (”automatisk spising”). Du har knapt lagt merke til at du akkurat ”kjørt in” en hel pakke med kjeks.

– Forsvinner ikke selv om magen er full. Følelsesstyrt spising kommer fra et ønske om å dekke smertefulle følelser. Du stapper i deg for å døyve problematiske følelser og du fortsetter med å spise til tross for at magen din gjør vondt fordi du er overmett.

– Skaper skyldfølelse over å spise. Paradokset i følelsesmessig overspising er at du spiser for å få det bedre, og så ender du med å kjefte på deg selv for å spise kjeks, kaker, burgere o. lign. Hver gang lover du deg selv forbedringer. I morgen skal jeg trene, bare spise sunt etc.

Fysisk sult:

– Kommer gradvisst. Magen din begynner å knurre. En time senere rumler den. Fysisk sult gir deg stadig stigene følelse av at det er på tide å spise.

– Den er åpen for forskjellige typer mat. Ved fysisk sult kan du gjerne ha lyst på en bestemt type mat men du er åpen for alternativer.

– Den kommer fra magen. Fysisk sult kjenner du på en gnagende følelse i magen, du kan til og med ha vondt i magen.

– Er tålmodig. Fysisk sult foretrekker at du spiser snart, men krever ikke at det skjer med en gang.

– Kommer fra et fysisk behov. Fysisk sult kommer naturlig fordi det er 4-5 timer siden du spiste sist. Du kan føle lett svimmelhet, hvis du er oversulten og har lite energi.

– Inkluderer veloverveide valg og bevisst spising. Når du er fysisk sulten koser du deg med endelig å ha fått mat. Du gjør et bevisst valg om du vil spise hele porsjonen eller bare det halve.

– Stopper ved følelse av å være mett. Fysisk sult kommer fra et ønske om å fylle brennstoff på kroppen. Når du kjenner at du er forsynt, stopper du å spise.

– Kommer fra nødvendigheten av å spise. Når intensjonen bak å spise kommer fra et fysisk behov er det ingen følelse av skyld eller skam. Du vet at det å spise og drikke er nødvendige tiltak for å overleve.

Føler du at det er maten som styrer deg og ikke deg som styrer maten så er det på tide å gjøre noe med det.

Hvis du etter å ha lest ovenstående oppdager at du ikke overspiser på en følelse, men at du likevel er for stor, fordi du spiser for mye til måltidene eller glemmer å spise og så plutselig spiser alt for mye for fort er det uansett mulighet for å få hjelp fra Hypnoterapien.

Hvordan kan hypnoterapi hjelpe meg med å slutte med å spise mer en kroppen din trenger?

Hvis du overspiser betyr det at du spiser på en eller flere følelser. Det jeg gjør som hypnoterapeut er sammen med deg å finne årsaken til at den overveldende følelsen kommer. Sammen finner vi frem til hvilke følelser som får deg til å kaste deg over den eller de matvarer du overspiser. Årsaken til de vonde følelser kan være mange: mobbing i skolen/på jobben. Fysiske eller psykiske overgrep av foreldre eller ektefeller. Manglende selvtillit eller selvfølelse. I hypnoterapien går vi inn og heler de følelsene så de ikke lenger har makt over deg. Du vil automatisk slutte å spise store mengder av det som før hadde kontrollen over deg og vekten vil gå ned av seg selv. Den situasjon som kan være vanskelig er hvis du fremdeles blir påført nye sår fra omgivelsene, det kan være mobbing på arbeidsplassen eller en partner som ikke er god for deg. Vi kan likevel jobbe med å hele de gamle sårene og gjøre deg sterkere, så du lettere kan takle din hverdag eller gi deg styrke til å endre din livssituasjon.

Hvis du er en ”livsnyter” som ønsker å gå ned i vekt fordi du glemmer å spise og så kaster for mye og usunn mat i deg som er lett tilgjengelig eksempelvis sjokolade eller kjeks eller du spiser for mye ved måltidene fordi du synes maten smaker fantastisk. Så kan vi likevel hjelpe deg ved å få din underbevissthet til å minne deg om å spise langsomt og velge sunne alternativer som eksempelvis grovt knekkebrød, gulrøtter og sukkererter fremfor sjokolade…

Røykeslutt eller snus

Hvis du er lei av at det er røyken eller snusen som har kontrollen over deg og ikke motsatt. Lei av å lukte røyk. Lei av å bruke masse penger på røyk og snus. Ingen mennesker over 20 år synes det er kult å røyke. I dag har det blitt sådan at mange røykere skammer seg og føler at de må gjemme seg lidt bort med røyken sin. Det er ikke lenger en sosialt akseptert ting å røyke. Mange velger å slutte fordi det vet at det øker sannsynligheten for å få kols og lungekreft. Når du slutter øker helsegevinstene for hver time du er fri og i kontroll. Det er fascinerende hvor fort kroppen heles, pusten din blir bedre og maten smaker mer bare etter noen få dager.

Hvis du mange ganger har prøvd å slutte med snus eller røyk uten å lykkes, men du har bestemt deg for å slutte, så kan hypnoterapi være løsningen for deg.

Det som kreves er, at DU har bestemt deg og at DU ønsker å bli kvitt trangen til røyk og snus. Det må være DIN beslutning og ikke noe du gjør fordi samboeren, barna eller arbeidsgiveren ønsker det, for hvis det er tilfellet vil hypnoterapien ikke virke. Det vil alltid være en del av deg som ønsker å slutte og en del av deg som ønsker å fortsette. Hypnose virker først når den delen av deg som ønsker å slutte er et godt stykke større enn den delen som ønsker å fortsette.

Hvis du er helt sikker på at du er klar så vil du oppleve flere fordeler ved å slutte med din avhengighet ved hjelp av hypnoterapi.

Hvordan fjernes trang til røyking og snusing med hypnoterapi?

I hypnoterapien jobber vi med årsaker og vi vil derfor se på hva som fikk deg til å starte med å røyke. Den følelsen som ligger bak bruker vi til å gå in og fjerne trangen fra underbevisstheten din. Når du ikke lenger mottar signaler fra underbevisstheten om at du har lyst på røyk vil det være lett for deg å slutte.

Når de fleste slutter med røyk og snus føler de behov for å erstatte røyk og snus med mat når de føler trangen komme snikende. En av de store fordeler ved å slutte med hjelp fra hypnoterapien er at man ikke føler noen trang og man begynner derfor ikke å trøstespise. Du blir ikke-røyker fremfor eks-røyker. Du vil glemme alt om røyk og snus.

Hypnoterapi er en ekstrem enkel og effektivt måte å slutte med røyking og i de fleste tilfeller vil det være nok med 2 behandlinger. Du får bedre helse og sparer masser av penger, så hva venter du på?

Er du usikker på om du har god eller dårlig selvfølelse?

Kjenner du deg like verdifull som andre?

Er det greit at du tar like stor plass?

Har du lov til å stille krav?

Har du rett til å få oppfylt dine behov?

Hvis svaret til alle fire spørsmål er nei kan det være lurt for deg å jobbe med selvfølelsen din, for de riktige svarene er nemlig JA. For å komme dit må du bli bedre kjent med deg selv. Du må lære å komme i kontakt med følelsene dine og finne ut hva som er dine verdier. Tør du si ja, når andre sier nei? Vet du hva du liker? Vet du hva som betyr noe for deg? Vet du hvor dine egne grenser går? Respekterer du andres grenser? De fleste kjenner følelsene i magen, det kan være vondt (lei seg eller angst) eller der kan være sommerfugler (spent). Andre ganger kjenner man at det koker i hodet (sinne). Man kan få en klump i halsen, fordi man blir lei seg eller det er noe som er vanskelig å få sagt. For å få god selvfølelse, må man ha kontakt med kropp og følelser for å vite hvor man selv står. Det er viktig at man aksepterer alle følelser man har, uansett om de er behagelige eller ubehagelige.

Selvfølelse handler om hvor kjærlig eller vennlig du er med deg selv og andre, og hvordan du avpasser dine behov med andres. Å utøve god selvfølelse er å finne balansen mellom hensynet til andre og hensynet til deg selv. Det er en modifisert form for egoisme. Om du kjenner deg fri til å være den du er og akseptere at andre er forskjellige fra deg. Dårlig selvfølelse er, når du setter alle andres behov først og er sterkt kritisk overfor deg selv. Du vil kanskje kontrollere deg selv i et forsøk på å leve opp til det du tror er de andres idealer eller du forsøker å presse andre in i ditt bilde av hvordan man skal være.

Mange som er særlig sensitive (ca 25% av befolkningen) sliter med dårlig selvfølelse fordi de lett merker hvordan andre har det og er redd for å såre andre mennesker. Læs mer om særlig sensitive her.

En ting det er viktig å være seg bevisst er, at det å ha god selvfølelse betyr ikke, at man føler seg trygg og sikker bestandig. Den gode selvfølelsen rommer alle følelser også de vi opplever som ubehagelige.

Det som er viktig er, at vi handler i tråd med den følelsen vi kjenner på innsiden når noe er viktig for oss, da blir vi synlige og merkbare både for oss selv og andre rundt oss. God selvfølelse er å tørre handle på måter som skaper nærhet, når man ønsker nærhet. Mot til å sette grenser og si fra når det er avstand man ønsker.

Jeg er usikker på om vi er født med en naturlig følelse av å være trygge på oss selv. Uansett opplever mange, at den måten vi har blitt oppdratt på har gitt oss en vis mengde selvtillit og veldig lite selvfølelse. Vi fikk ros for det vi gjorde og ikke den vi var.

Hypnoterapi er et fantastisk verktøy til å komme i kontakt med deg selv.

I hypnoterapi tar vi kontakt med den innerste del av deg, og lenger inn er det faktisk ikke mulig å komme. Når vi er der kan du finne ut hva dine verdier er og hva som er viktig for deg å fokusere på fremover. Hver dag blir vi bombet med andres meninger og en masse fakta gjennom telefon, samvær med andre, internett, TV og aviser. Det finnes snart kun få ting som alle er enige om og det er veldig lett å drukne og la seg rive med strømmen. Man får nesten følelsen av at alt er riktig, det handler bare om å finne riktig kilde og her er google alltid klar til å hjelpe . Derfor er det mer enn noen gang viktig, at du går in i deg selv og finner din egen vei. Hypnoterapi er den enkleste og korteste veien til din innerste essens, der du finner alle svar på hva som er riktig for deg og jeg vil med stor glede bli med som din guide . Hvis du har følelsesmessige sår fra fortiden vil vi hele de først, så ikke de står i veien for at du kan finne frem til den du er som et helt menneske. Når du vet hvem du er og hva som er viktig for deg er det mye enklere å forholde seg nøytralt til hva andre mener, gjør og sier. Det er viktig at du er klar over det faktum uansett hva andre mener så er du verdt å elske og du er verdifull.

Ønsker du å ha mer selvtillit?

Selvtillit sier noe om hvor flinke vi vurderer oss selv til å være. Om det vi har gjort er godt nok. Selvtillit er viktig fordi vi alle er født med et ønske om å være til nytte for noe eller noen. Det er noe grunnleggene som ligger i alle mennesker. Selvfølelse er noe annet selvtillit, selvfølelse handler mer om å like og akseptere oss selv uansett hva vi presterer, men tillit til egen mestring og bidrag til fellesskapet er også viktig for selvfølelsen, fordi dyktigheten og verdigheten gjødsler hverandre gjensidig.

Der er mange som igjennom trening har oppnådd kunnskaper og faglige mål og som derved har økt følelsen av selvtillit. Det krever imidlertid, at man anerkjenner de mål, man har nådd. Hvis man hele tiden ”snakker ned ”, om det man har oppnådd, vil man ikke øke sin selvtillit. Selv folk som tar doktorgrad innenfor et område kan etterpå tenke om seg selv, at ”ja ja, det er jo så mange som har doktorgrad, så det er jo egentlig ikke noe spesielt”. Uansett hvor langt denne personen når vil vedkommende ikke føle mer selvtillit.

Hvis man vil øke selvtilliten sin er det viktig kun å måle seg med seg selv. Se et år tilbake og tenk på alt det du vet nå som du ikke viste/ hadde lært for et år siden!!!. Samtidig er det viktig å sette realistiske målbare krav til seg selv hvis man vil styrke sin selvtillit. Hvis man er en person som alltid har følelsen av at man ikke har gjort det godt nok eller kunne ha gjort det bedre kan det være lurt å minne seg selv om at følelser ikke er et sannhetsvitne . Hvis andre rundt deg sier at oppgaven var utført på en god måte kan det faktisk være at de har rett…

Lav selvtillit kan også komme fra mange vanskelige og vonde opplevelser i barndommen og seinere i skolen, på jobben, i parforhold etc.

Kan hypnoterapi hjelpe deg til økt selvtillit?

Ja!!! Fordi vurderingen av deg om deg kommer innefra, har bruk av hypnoterapi stor effekt når man ønsker å øke sin selvtillit. Gamle vaner kan være vonde og vende, men fordi dine meninger om deg kommer fra underbevisstheten kan vi snu ditt fokus mer på å se på det som har gått bra, istedenfor å fokusere på det vesle som ikke gikk bra. Du trenger ikke å være redd for komme til å overvurdere deg selv, det ligger ikke i din natur. Du vil derimot få frigitt en masse energi, fordi du vil bruke dine seire til å bli enda flinkere på det du liker å drive med.

Hvis din manglende selvtillit helt eller delvis kommer av følelsesmessige sår som er tilført deg utenfra kan vi bruke hypnoterapien til å hele de sårene.

Sjalusi er fullstendig følelsesstyrt og kan derfor avhjelpes med hypnoterapi

Det som gjør det tøft å slite med sjalusi er at man ikke har 100 % innflytelse på andre enn seg selv. Hvis man føler seg utrygg på om ens partner heller vil være sammen med en annen person kan man ikke gjøre noe med det.

Sjalusi i et forhold mellom ektefeller kan ha bakgrunn i den enes utroskap og det kan gi frykt hos den andre for å bli forlatt. Da er det behov for jobbing fra begge sider hvis tryggheten og tilliten skal kunne gjenopprettes.

Sjalusi kan også ha bakgrunn i manglende selvfølelse, at man ikke føler seg så verdifull at man tør tro på at andre kan ha lyst til å være sammen med en. Man kan også oppleve sjalusi overfor bonusbarn eller ektefellens fritidsinteresser, fordi man savner oppmerksomhet og omsorg. Igjen kan man ikke gjøre noe med den andre part men man kan jobbe med seg selv og måten man ser på seg selv og livet på.

Hvordan kan hypnoterapi hjelpe deg til å føle mindre sjalusi?

Først må vi kartlegge sjalusien, hvor den ligger og hva som er årsaken. Vi må kanskje inn og hele sår fra fortiden, som er der på grunn av tidligere utroskap. Vi vil så øke selvfølelsen din så du kan få tro på, at du har fortjent en partner som elsker og respekterer deg som den du er. Alle trenger oppmerksomhet og omsorg. Vi vil øke ditt fokus på å gi deg selv omsorg, så du ikke trenger å kjempe for å få omsorg fra andre. Følelser ligger i underbevisstheten og derfor er hypnoterapi det perfekte redskap til å endre de.

Er du lei av å leve et liv med smerter?

Smerter er et signal fra kroppen din om at det er noe galt, noe du må gjøre noe med. Noen ganger er årsaken fysisk (du har knekt beinet, skåret deg o.s.v). Det kan vi ikke gjøre noe med i hypnosen, her må en lege hjelpe deg. Andre ganger stammer smerten fra noe psykisk og der kan vi jobbe med det i hypnosen. Det gjeller blant annet kroniske smerter som man har hatt i lang tid og som man evt. ikke kjenner årsaken til. Man har vært hos lege, fysioterapeut og andre som jobber med kroppen, likevel har ingenting hjulpet. I hypnosen jobber vi i underbevisstheten og virker som en harddisk der husker alt du noen gang har opplevd. Hvis du eksempelvis har opplevd noe traumatisk som du aldri har fått hjelp til kan det gi kroniske spenninger i kroppen som ikke forsvinner før man får behandlet de følelser som er årsak til de kroniske spenningene.

Fibromyalgi er en diagnose som stilles hvis man har kroniske smerter i ¾ av kroppen i over 3 måneder. Man kjenner ikke årsaken men det er en del teorier om at det kan være startet med psykisk stress. Hvis man er en person som ikke er flink på å passe på seg selv men veldig flink på å leve opp til det man tror andre forventer av én er det stor risiko for at man over tid sliter seg helt ut. Det er som en stor snøball som starter med et enkelt snøfnugg og plutselig er den så stor at det er hvitt overalt og man har mistet overblikket. Hypnoterapi er en teknikk som er kjent for å kunne hjelpe mennesker med fibromyalgi.

Mennesker som lett opplever smerter kan være i den del av befolkningen som vi kaller særlig sensitive. Det gjelder ca 25% av oss, les mer om der her.

Hvordan kan jeg minske smerter ved hjelp av hypnoterapi?

Jeg har flere ganger opplevd at årsaken til uforklarlige kroniske smerter kommer fra en traumatisk opplevelse og når man har funnet frem til årsaken og behandlet et eventuelt tidligere traume ved hjelp av hypnoterapi forsvinner smerten av seg selv.

Hvis smertene er definert som fibromyalgi vil det være naturlig først å se på livet rundt den som har diagnosen. Vi vurderer sammen hva som kan ha startet snøballen og jobber med det i hypnosen. Det kan være manglende selvfølelse der har gjort at personen ikke har vært i stand til å sette grenser rundt seg og ta vare på seg selv. I tillegg jobber vi med hvordan du kan lære å håndtere smertene i hverdagen.

Hvis man har kroniske smerter som stammer fra fysiske lidelser som det ikke kan gjøres noe med som eksempelvis gikt kan man lære seg å lindre smertene på en fullstendig ufarlig og ikke kjemisk måte ved hjelp av selvhypnose. Her lager vi sammen ankre til styringsmekanismer inni deg så du kan skru ned for smerten.

Langvarig stress på jobben eller i privatlivet

Mange mennesker opplever i dag langvarige perioder med stress. De som opplever det på arbeidsplassen kan ha en følelse av, at de ikke makter enten mengden av arbeidsoppgaver eller vanskelighetsgraden av oppgavene eller en kombinasjon av begge. Det er i stor grad mennesker som føler stort ansvar på jobben, men som kanskje ikke sitter på toppen og derfor ikke har full innflytelse på egen jobbsituasjon. De er pliktoppfyllende og sliter kanskje med selvtilliten eller selvfølelsen. Hvis de i tillegg ikke føler at de har nok innflytelse på sin arbeidssituasjon er det stor sandsynlighet for at de vil ”møte veggen”, fordi mengden av stresset de opplever vil påvirke hormonbalansen i kroppen deres i en slik grad, at de vil bli fysisk syke.

Andre igjen opplever stress i hjemmet, det kan være på grunn av utenfor liggende faktorer som store mengder av kritikk fra ektefelle eller direkte voldelig adferd. Det kan også komme innenfra fordi man har store forventninger til hva man skal rekke av husarbeid ved siden av fulltidsjobb. Spesielt hvis man har barn og man lar seg påvirke av alle de forventninger som skrives i media om hvordan man skal være ”den perfekte forelder”.

Mennesker der er særlig sensitive er spesielt utsatt for å gå ned med stress fordi de i stor grad blir påvirket av de stemninger og fysiske rammer som er omkring de og de vil oppleve at det gjør de slitne. Les mer om særlig sensitive mennesker her.

Stress kan ofte føre til søvnvansker. Hjernen går på høygir og du klarer ikke å stoppe den selv om du er sliten og trenger å sove. Det blir en vond sirkel fordi du ikke klarer å yte optimalt i hverdagen når du ikke er uthvilt. Det er en kjent torturmetode å holde folk våkne i flere døgn om gangen, det driver folk til hva som helst. Derfor er det viktig at du prioriterer å få nok søvn.

Hva skjer i kroppen?

Når vi opplever en stresset situasjon aktiveres det autonome nervesystem. Det produserer hormonene adrenalin, noradrenalin og kortisol som sendes ut i blodet. Adrenalin og noradrenalin fører til økt puls og frigivelse av glukose i musklene. Dette er et system som vi har med oss helt fra vi var krypdyr og det er veldig godt å ha hvis stresset skyldes at man møter et farlig dyr så man får kraft til veldig rask å komme seg vekk. Det kan også være fint å ha ekstra energi hvis man skal til eksamen, spille en konsert eller lignende, hvor der er snakk om at man må ”være på” i noen timer. Hvis man imidlertid har ”løven” hengende rundt seg hele tiden er det ikke sunt. Den økte mengden av kortisol over lang tid har en skadelig effekt på immunforsvaret og man blir mer mottakelig overfor en lang rekke sykdommer. Stress skader hjernens medfødte evne til å reparere selv. Hvilket igjen kan føre til depresjon. Mange sliter med søvnvansker fordi de ikke klare å koble av fra tankerne som kjører i ring i hjernen.

Hvordan kan hypnoterapi hjelpe deg?

Hvis man er ekstremt stresset kan man nesten føle at man går ved siden av seg selv og fullstendig har glemt hvem man selv er. Så allerførst skal vi sammen hjelpe deg til å finne inn til din indre kjerne så du kommer i kontakt med den du er. Til dette har vi flere effektive redskaper i hypnoterapien. Vi kan nøytralisere de ubehagelige følelser og erstatte de med nye positive følelser. Når man er stresset kan det føles som om man klamrer seg til en livbøye langt ut på havet. Sammen finner vi veien til hvordan du kan gjøre tiltak i livet ditt for å få deg inn på stranden, så du heller kan sitte der og nyte utsikten ut over havet.

Det er ikke alltid man en enkel måte har mulighet for å endre på sin livssituasjon. Vi kan da se på det vi kan gjøre noe med nemlig måten du opplever situasjonen på og du kan jobbe med å finne roen inni i deg ved hjelp av selvhypnose. Jeg vil lære deg en metode som heter 7th Path Selvhypnose og den er veldig effektiv til å stoppe tankestrømmer så du kan få lov til å skli inn i søvnen og få den hvilen du trenger.

Særlig sensitiv

Føler du deg veldig ofte sliten kan en av årsakene være at du er særlig sensitiv. Særlig sensitive som også kan kalles høysensitive er ofte mer utsatt for helseplager som utbrenthet, angst, depresjoner, fibromyalgi, stress og migrene. Det å være høysensitiv betyr at du har et nervesystem som er mer sensitivt end gjennomsnittet, de tar til seg 3-5 ganger mer informasjon fra omgivelsene. Dette gjeller blant annet farger, lys, lyder, stemninger og lukter. Det å være særlig sensitiv er ikke noen sykdom men blot et personlighetstrekk som gjeller ca 20 % av befolkningen. Forskere har vist, at det finnes innen alle dyrearter og at det er en viktig egenskap for artenes tilpassningsevne og overlevelse. Elaine Aron, som er amerikansk psykolog har forsket på dette tema i mer end 20 år og gitt ut flere bøker om emnet både om særlig sensitive barn og voksne. Igjennom omfattende spørreundersøkelser har hun kommet frem en liste av fellestrekk for særlig sensitive. Hvis du tror at du er særlig sensitiv vil jeg anbefale deg å lese listen under.

Særlig sensitive har mange av følgene fellestrekk:

De blir påvirket av humøret til de mennesker som er rundt.
De er følsomme overfor smerte.
Hvis det skjer for mye rundt dem, har de behov for å trekke seg unna til et rolig sted.
De blir lett påvirket av koffein og sukker.
De blir lett overveldet av kraftig lys, sterke lukter, grove tekstiler og høye lyder.
De tenker og reflekterer mye.
De blir dypt beveget av vakker musikk og kunst.
De er samvittighetsfulle.
De skvetter lett
De blir lett nervøse/stresset hvis de skal greie mye på kort tid.
De ser lett hvordan de kan hjelpe andre til å få det mer behagelig ved eksempelvis å rette på lys eller puter til en mer behagelig stilling.
De blir irritert/stresset når andre presser de til å gjøre for mange ting samtidig.
De forsøker hardt å huske alt og gjøre alt riktig.
De unngår helst skrekkfilmer og voldelige filmer og tv-programmer.
De blir slitne/overstimulert når det skjer for mye rundt dem.
De blir lett stresset, mister konsentrasjon, blir irritert, hvis de er oversultne eller har søvnunderskudd.
Store forandringer i livet virker veldig voldsomt på dem.
De legger merke til og nyter delikate dufter og smaker.
De får vont i magen når de tenker på; mennesker og dyr som lider, miljøkatastrofer. De har et stort ønske om å kunne ”fikse” det alt sammen.
Når de må konkurrere, eller er til eksamen blir de så nervøse og usikre at de ofte klarer seg dårligere enn de ellers ville ha gjort.
Som barn har de blitt oppfattet som sjenert og følsomme av de voksne.
De har ofte fått høre, at de tenker for mye.
De får ofte skyld for å være hårsåre.

Hvis du sier deg enig i tolv eller flere av de ovenstående påstander kan du betegne deg selv som særlig sensitiv. Ifølge Elaine Aron er 15-20 av alle vesener innenfor alle arter særlig sensitive.

Fortvil ikke!

Igjennom livet dit har du sikkert hørt mange gange, at du er sart, overfølsom, nærtagende, hårsår og tenker alt for mye. Disse ord kommer ofte, hvis man eksempelvis forteller en annen person, at man har følt seg overkjørt. Da får man velmenende råd som, at man må bli tøffere, sterkere, børste det av skuldrene, ikke bry seg og slutte å tenke så mye. Det er sakt i en god mening, men som særlig sensitiv føles det som en kritikk av den man er og man føler seg feil. Alle mennesker har grunnleggene den personlighet de har og den kan vi ikke endre i veldig stor grad. De muligheter vi har er å akseptere, at vi er den vi er og ta noen forholdsregler i vår hverdag. Vi kan ikke styre følelsene våre, men vi kan styrer våre tanker og handlinger og det kan i stor grad påvirke hvilke følelser som blir dominerende i vårt liv. Det første man må gjøre er å finne ut av om den stress man føler kommer innefra eller utenifra eller begge deler. Hvis du ofte kritiserer deg selv for å være den du er, fordi det fører deg ut i sosialt vanskelige situasjoner. Dette kan være både på jobb, hjemme og sammen med venner. Så er din første oppgave å akseptere, at du er den du er. Se det positive i det. Mange særlig sensitive mennesker er omsorgsfulle, givende, kjærlige, kreative, intuitive, ettertenksomme og hjertevarme. De giver en masse til deres omgivelse og gjør verden til et koseligere sted å være. Det du må være oppmerksom på er om du gir mer end du har. Husk også å gi deg selv ellers blir du hudløs og utslitt. Stress kan også komme utenifra som arbeidspress, støy, ubehagelige temperaturer, for mange synsinntrykk.

Personlighetstrekket i seg selv er helt nøytralt akkurat som mennesker har forskjellige sovemønstre som de trives godt med. Vi deler dem in i A-mennesker og B-mennesker. Det betyr ikke at alle A-mennesker legger seg på samme tid på kvelden og sover presis like lenge, men A-mennesker har det fellestrekk at de blir trøtte tidligere på kvelden end B-mennesker og liker å stå opp tidlig. Det har sine fordeler og ulemper å være henholdsvis A og B-menneske og det ene er ikke bedre end det andre. Felles er at de hver især innretter sitt liv sådan at de tar mest mulig hensyn til den søvnrytme som faller naturlig for dem.

Da jeg først leste Elaine Arons bøker og fant ut at jeg var særlig sensitiv ble jeg både lettet og glad. Endelig forstod jeg hvorfor jeg ofte hadde følt meg annerledes og følt at det var noe galt med meg. Jeg ble så glad, at jeg fortalte det til andre, når jeg stod i en vanskelig situasjon, at jeg reagerte eksempelvis med å bli sliten når det var mye støy rundt meg eller mange mennesker, fordi jeg var særlig sensitiv. Håpet var, at den overfor meg skulle forstå, hvordan jeg hadde det og anerkjenne, at jeg var den jeg var. Det som imidlertid ofte skjedde var, at jeg endte i en diskusjon om emnet og til slutt skjønte jeg, at det er vanskelig for andre å sette seg in i hvordan andre har det uansett, om man er særlig sensitiv eller ei. Så jeg bestemte meg for bare å ha det som en kunnskap inni meg og bruke min viten om meg selv til å ta vare på meg selv og den jeg er. Det er det beste råd jeg kan gi til andre særlig sensitive, selv om det er lettere sakt enn gjort i den verden vi lever i.

Hva kan du gjøre:

Redskaper: Bruk først og fremst din sensitivitet til å kjenne hvordan du har og reager når du kjenner ubehag. Spør deg selv hvorfor du føler ubehag og gjør så vidt mulig noe ved situasjonen så det forsvinner. Som forebyggelse kan du:

Sørge for å spise jevnt over dagen.

Få nok søvn!

Ha faste rutiner med noen minutters meditasjon og eller selvhypnose hver dag.

Se på hva du kan gjøre i din arbeidssituasjon for å kunne jobbe i ro. Hvis du trenger å være konsentrert. Hvis du ikke trives i et åpent kontorlandskap kan du se på muligheten for å flytte plass eller i hvert fall sitte lengst in i hjørnet med minst trafikk.

Puste dypt mange gange i løpet av dagen og kjenn etter hvordan du har det. Når du puster ut kan du se for deg en farge som sprer seg ut i kroppen din. Det skal være en farge som du forbinner med ro. Fargen kan godt variere fra dag til dag.

Tenke over hva som gir deg energi og hva som tar din energi, når du prioriterer aktiviteter i din fritid.

Hvis du kjenner, at du reagerer kraftig på sukker og kaffe kan du med fordel minimere inntaket av disse og heller drikke vann og spise gulrøtter, nøtter, knekkebrød og frukt.

Støynivået til små barn kan være en utfordring. Jeg fant ut, at hvis jeg tar på hørselsvern, når de skriker, fordi de er slitne eller lei seg, hjelper det meg til å kunne takle situasjonen på en konstruktiv måte. Man kan også bruke ørepropper, som er lidt mer diskree end hørselsvern.

Handling på butikker kan være slitsomt for særlig sensitive. Et tips kan være å planlegge mat for flere dager så man slipper å skulle på butikken hver dag. Mye, eksempelvis klær og bøker kan man kjøpe på nettet.

Som særlig sensitiv kan man lett bli lei seg og føle seg maktesløs når man ser nyheter på TV som hovedsakelig handler om krig og elendighet. Man må derfor vurdere med seg selv om hvor mye man orker å se på det. Ønsker man å se TV kan det være lurt å velge hyggelige programmer med et positivt budskap.

Hvis man kjenner at det koker i hodet og man føler seg stresset kan det være lurt å tenke; hva er det viktigste jeg skal gjøre akkurat nå og så fokuser på det. Gå eventuelt ut og få lidt frisk luft et øyeblikk.

Når du er sliten kan aktivitet i naturen være et fint sted å lade batteriene.

Det kan også være fint å få en Energibalansering. Jeg har hatt stor glede av å ta en sådan behandling, hvis jeg har vært utslitt etter en periode med for mye stress hjemme eller på jobb. Den får deg til å lande på bakken og etterpå kan man føle seg lidt svimmel fordi man har fått tilført så mye energi, men det er på en veldig behagelig måte. Les mer om energibalansering her.

Din viktigste jobb som særlig sensitiv er å ta vare på deg selv. Sette grenser for hvor mange påvirkninger du får hver dag, hvis du ikke gjør det har du stor risiko for å bli utbrent.

Ifølge helsedirektoratet er søvnvansker blant de vanligste helseplagene i den norske befolkningen. Rundt en av tre voksne sliter ukentlig med å få sovet nok. Konsekvensen for mange er, at de ikke har nok energi på dagen til å være konsentrert og effektiv på jobben. Det går ofte ut over hukommelsen og mange opplever etter hvert generell lavere livskvalitet.

  • Noen gruer seg for ting som kan eller skal skje dagen etter. Det bunner ofte i en irrasjonell følelse av utrygghet.
  • Mennesker med kroniske smerter har ofte vanskelig for å bli så fysisk avslappet at de greier å skli inn i søvnen.
  • Deprimerte mennesker kan slite med en spiral negative tanker.
  • Mennesker med mye stress i livet ligger og tenker på alt det de skal ha gjort og føler seg usikre på om de får det gjort godt nok.

For noen kan det hjelpe å ha gode rutiner før de skal legge seg. Ikke spise søte ting et par timer før de skal sove eller drikke kaffe eller andre koffeinholdige drikke etter kl 17. De slår av TV, mobil, email, sosiale medier en halv til en hel time før de skal sove. De mediterer eller gjør selvhypnose eller yoga rett før de skal sove for å roe ned tankene.

Hvordan kan du få hjelp fra hypnoterapien til å sove bedre?

Felles for mange som sliter med å sove er at de har et tankekjør som holder de våken. Jeg har to viktige redskaper til å hjelpe deg med å fjerne de tankekjøret. For det første vil jeg lære deg en spesiell form for selvhypnose, som heter 7th Path Selv-hypnose®. Det er en ekstrem effektiv metode til å stoppe tankekjør. De aller fleste jeg har lært å bruke 7th Path Selv-hypnose® melder tilbake at de nå sovner mye raskere og bedre. Selv de som har tendens til å våkne på natta opplever at nå de bruker 7th Path Selv-hypnose® så sovner de fort igjen. 7th Path Selv-hypnose® knuser tankerekkene i små biter og tilfører deg positiv energi til å gå inn i søvnen. Mennesker med kroniske smerter rapporter også ofte at 7th Path Selv-hypnose® hjelper de til å fjerne fokus fra smertene og de sovner fortere.

For mange er det et eller annet i underbevisstheten, som er motoren bak tankekjøret. Hvis du ønsker å bli kvitt den motoren vil jeg anbefale deg å ta et hypnose-forløp hos meg på ca 4 sesjoner, her går vi sammen inn og nøytraliserer årsaken til tankekjøret. For de som gruer seg kan det være lav selvfølelse som ligger bak. For andre kan det være tidlige dårlige opplevelser og erfaringer, som gjør at de gruer seg for noe som skal skje dagen etterpå eller om lenge. Selv om vi vet at de fleste bekymringer ikke blir til virkelighet kan det være vanskelig å kvitte seg med klumpen i magen eller knuten i brystet. I hypnosen er det presis det fysiske ubehaget som er nøkkelen til løsningen. Når den er borte vil du føle deg lett, trygg, avslappet og kan sove som en stein.


Er du usikker på om du har en depresjon?

Hvis du kjenner at du føler deg mer en vanlig trist, håpløs, motløs, sover ekstremt mye eller får ikke sovet, ekstrem sliten, mislykket, ulykkelig, energiforlatt, angst eller ubesluttsom. Hvis du gråter mye og har lyst at livet skal ta slutt er der stor sjanse for at du har utviklet depresjon. Hvis du vurderer å ta livet ditt må du raskest mulig kontakte lege og få medisin som kan hjelpe deg.

Uansett om du har kommet så langt at du tar medisin eller ei, vil du kunne få hjelp med hypnoterapi.

Depresjon har utviklet seg til å bli en folkesykdom, så du er langt fra alene. I dag stilles det mer enn noen gang krav til hva vi skal yte på jobben, samtidig skal vi være tilstedeværende foreldre og partnere. Døgnet har fremdeles bare 24 timer og det er en nesten håpløs oppgave å føle at man er nok for både jobben og familien. Det mange fullstendig glemmer midt opp i det hele er at de også må ta vare på seg selv. Vi gir og gir og til slutt er vi helt tomme. Det er viktig at vi finner rom til at vi får ladet egne batterier. Mange sliter med å gi seg selv lov til det, men hvis man er utbrent er man ikke i stand til å gi noe til verken seg selv eller andre, så det er helt nødvendig å finne en balanse her. Hvis du i tillegg er en særlig sensitiv person vil du være mer utsatt enn gjennomsnittet. Les mer om ”særlig sensitiv” her.

Hvordan kan jeg hjelpe deg med hypnoterapi?

Det kan være mange årsaker til at man ender opp med en depresjon. De kan ligge i tidligere opplevelser som har startet et følelsesmessig destruktivt mønster inni i deg. Det kan være opplevelser som skilsmisse, stress og utbrenthet på jobben, mobbing, overgrep eller andre ting. Sammen finner vi frem til hvor det hele startet, om det er en eller flere situasjoner, relasjoner, ting du har opplevd som ligger bak det reaksjonsmønster du har i dag. I hypnoterapien går vi inn og heler de sår som ligger i fortiden, så de ikke lenger påvirker deg. Når de er borte vil du oppleve frihet, lettelse og glede.

Hvis man har fått depresjon på grunn av utbrenthet kan det ligge manglende selvfølelse bak. Den manglende følelse av å være god nok kan få deg til å tro at du må prestere for å bli anerkjent. Problemet er at hvis man har dårlig selvfølelse har man ofte vanskelig ved å ta imot ros og faktisk kjenne det inni seg. Så det kan lett bli en uendelig kamp, fordi vi ikke klarer å fylle tomheten der selvfølelsen skulle ha vært. Det er selvsagt ikke målet at du skal bli en kjempe egoist som gir blaffen i andre. Målet er at du skal kjenne en trygghet inni deg og kjenne din egen verdi, så du gir av ditt overskudd.


Eksamensskrekk og angst for å holde foredrag,
taler o.l.

De færreste mennesker synes det er morsomt å gå til eksamen eller holde et foredrag, men mange opplever at det er nødvendig for å kunne gjennomføre den utdanning de ønsker seg, eller har en jobb hvor det er en av de arbeidsoppgaver man har. Det som oftest ligger bak angsten er at man er redd for å dumme seg ut og bli stemplet som udugelig eller stryke til eksamen. Noen har negative erfaringer fra situasjoner hvor de var sentrum for oppmerksomheten og de er redd for at det skal skje igjen.

Det som fysisk skjer når vi står i en eksamenslignende situasjon er at kroppen produserer adrenalin som gir oss brennstoff til å kunne tenke enda klarere og prestere enda bedre enn vi ellers ville ha gjort. Derfor er det positivt å ha en viss mengde adrenalin rett for en ”opptreden”. De fleste profesjonelle musikere og skuespillere har også sommerfugler i magen rett før de går på scenen. Problemet er hvis mengden av sommerfugler er så store at du ikke klarer å tenke klart eller at alt går i sort. Hvis du er ekstremt stresset vil det ta en masse energi og du kan risikere å besvime. Det er derfor best om man har akkurat passe med adrenalin når man skal prestere foran andre mennesker.

Hvordan kan hypnoterapien hjelpe meg med å takle eksamener på en bedre måte?

Hvis angsten din for å tale kommer fra en ubehagelig opplevelse hvor du har snakket foran andre er det den situasjonen vi vil jobbe med i hypnoterapien. Det kan være en lærer eller andre elever som har hånet deg for noe du har sagt. Det kan også være fordi du har vært utsatt for mobbing. Hvis det er tilfellet kan vi gjøre en regresjon tilbake til den hendelsen og endre følelsene rundt hendelsen så de ikke lenger påvirker deg.

Hvis årsaken er lite selvtillit vil vi jobbe med det. Vi vil se på hvor den kommer fra og i hypnoterapien kan vi få deg til å se på deg selv på en mye mer positiv måte. Alle mennesker har noe de kan, noe de synes er moro og har talent for. Med fokus på det kan du ta erfaringen med deg derfra og dra den med til andre områder av ditt liv som eksempelvis å holde tale eller gå til eksamen.


Angst i form av en fobi.

Angst finnes i mange grader og variasjoner. Et eksempel er fobier. Vanlige fobier kan være angst for dyr eller tordenvær, sosial angst, klaustrofobi (skrekk for små rom), høydeskrekk, vannskrekk, nåleskrekk, flyskrekk, tannlegeskrekk.

En fobi er en irrasjonell, intens og vedvarende frykt for visse situasjoner, aktiviteter, gjenstander, dyr eller mennesker. Det viktigste symptomet på denne lidelsen er et overdrevent og urimelig ønske om å unngå det man har en fobi overfor.

I de tilfeller hvor det hemmer deg i din hverdag vil jeg anbefale at du gjør noe med det.

Hvordan fjernes angsten i Hypnoterapi?

Fobier er ofte grunnlagt i en enkelt hendelse som personen har opplevd som traumatisk. Det kan være at man ble overrasket over en mus eller en edderkopp som liten og det føltes voldsomt akkurat der og da. Sjokket sitter fremdeles i vår underbevissthet og problemet med traumer er at de ikke forsvinner med tiden. Ofte vokser det seg større hvis man ikke gjør noe med det. I hypnoterapien går vi tilbake til den opprinnelige opplevelse og ser på den med nye øyne. Vi ufarliggjør situasjonen og legger inn en trygghet som du kan ta med deg videre. Neste gang du kommer i samme situasjon vil du ha et anker av ro som vil hjelpe deg til å se at musen, edderkoppen, hønen, meitemarken eller hva det nå er, faktisk er ganske liten og ufarlig for et stort menneske som deg. Du har sikkert prøvet å tenke det mange ganger med din bevissthet men uten held. Problemet er at angsten kommer fra underbevisstheten og den har du lite kontroll over, men i hypnosen kan du komme i kontakt med angsten i din underbevisste sinn og få den til å forsvinne.

Hvis din fobi er noe du har kopiert fra en av dine foreldre fordi de er/var veldig redd for edderkopper eller lignende vil vi jobbe med at dere er to forskjellige personer og at du ikke trenger å ta med deg en angst for noe du kanskje aldri har blitt skremt av engang.


Impotens

Impotens kan være forårsaket av en skade, sykdom eller hormonforstyrrelse. Hvis du vet at det ikke er noen fysisk årsak til at du sliter med impotens er årsaken høyst sannsynlig psykisk. En del opplever å få hjelp av psykolog eller sexolog men for mange kan det være ubehagelig å skulle prate i detaljer med et annet menneske om en utfordring som er så personlig og intim.

For tidlig sædavgang

Styring av sædavgangen sitter i den ubevisste del av hjernen og den klarer ikke å skille mellom om du er klar for å komme eller om du er redd for å komme. Derfor kan det skje lenge før du har lyst til at det skal skje. Det skjer for 20% av menn at de sliter med dette en periode av livet deres og for noen har de slitt med det hele den seksuell aktive del av livet deres.

Hvordan kan hypnoterapi hjelpe deg til et bedre sexliv?

Hvis årsaken til impotens eller for tidlig sædavgang er psykisk ligger den i underbevisstheten. Når du er i hypnose har du direkte tilgang til underbevisstheten din og kan korrigere usikkerhet og stress til glede og forventning. Hvis du og din penis ikke er enige om hva som skal skje og når det skal skje blir samarbeidet ofte dårligere og dårligere som tiden går. Din stress rundt; ″hva nå hvis jeg ikke får det til″ eller ″hva nå hvis jeg kommer for tidlig″ blir bare verre og verre.

I hypnosen kan vi nøytralisere den stressen som ligger bak og du vil gå fra fiasko til suksess. Veien til selvtillit er det å oppleve suksess og fort vil du glemme at du noen gang hadde det problemet. Fordelene med hypnose er at det er ingen negative bivirkninger som hvis du tar medisin og du trenger langt færre ″samtaler″ enn hvis du går hos en psykolog.


Neglebiting

Veldig mange mennesker biter neglene sine. For mange av de som har det som en plagsom uvane er neglebitingen en avledning fordi de kjeder seg eller føler stress. Noen forskere påstår at mennesker med denne uvanen har en høyere grad av perfeksjonisme enn andre. For noen kan det bak perfeksjonismen ligge en redsel for ikke å være bra nok og da må man jobbe med selvfølelsen sin. Hvis det utelukkende ligger kjedsomhet må man finne noe interessant å drive med.

Hårnapping (trikotillomani)

Mennesker med denne lidelsen napper hår fra hodet når de føler seg stresset og akkurat idet de har nappet føler de en form for lettelse. Det er en lidelse som er mer vanlig enn man tror. Det er ikke alle som har den i så stor grad at det er noe man ser og den er veldig skambelagt. Den starter ofte i puberteten og det finnes ikke veldig bra medisinske behandlinger som kan hjelpe.

OCD

OCD er en forkortning av lidelsen Obsessive Compulsive Disorder. Mennesker som sliter med dette opplever tvangstanker og ofte tvangshandlinger i så stor grad at det har en alvorlig innflytelse på hverdagen deres. Tvangstankene er negative tanke og ofte handler de om at man er redd for noe som kan skje. Redselen for eksempelvis å bli smittet med en sykdom eller få innbrudd får mange med OCD til å gjøre tvangshandlinger som overdreven vasking eller sjekking av dører og vinduer.

Les evt. mer om OCD på www.ananke.no/

Hypnose kan endre alle vaner fordi de ligger i underbevisstheten.

I hypnosen har vi tilgang på underbevisstheten og alt som ligger der. Vanene våre ligge alle i underbevisstheten. Vi har ″gode″ vaner som er ting vi gjør automatisk for får oss gjennom dagen på en behagelig måte og vi har ″dårlige″ vaner som gir oss følelser som håpløshet, utilstrekkelighet og mangel på kontroll. Når vi utfører de ″dårlige″ vaner har vi en umiddelbar følelse av mindre stress akkurat idet vi gjør det men etterpå kommer angeren og frustrasjonen fordi vi igjen gjorde dette som vi egentlig ønsker å slutte med. I hypnosen finner vi årsaken til at vanen din startet og nøytraliserer de følelser som er rundt det. Når vi har gjort det vil du miste trangen til å utføre den handlingen og du vil få kontrollen over livet ditt.


Overspiser du eller har du vanskelig for å stoppe deg selv ved måltidene?

Overspising er når du plutselig føler trang til å spise store mengder av en type mat. Matglede som er ute av kontroll er når du ved de vanlige måltider spiser langt mer enn du trenger, begge deler fører til overvekt. Vi ønsker å gå ned i vekt og plutselig har vi spist en masse sjokolade eller mat som vi ikke hadde tenkt… Hva var det som skjedde?

Når magen er full gir det oss en følelse av å være fysisk mett og psykisk følelse av å være trygg. Når vi spiser mat som vi fysisk ikke trenger, eksempelvis stor plate melkesjokolade eller en stor pose chips, så spiser vi fordi vi er sultne etter trygghet. Når vi har fylt magen føler vi oss kanskje mer rolige, men så kommer angeren og den dårlige samvittigheten. Man blir sint på seg selv og oppgitt over egen situasjon. Vi overspiser forskjellige matvarer avhengig av hvilke følelser vi har. Magen er senteret for følelsene våre. Når vi kjenner vonde følelser får vi lyst på mat som inneholder stoffer som kan dempe den følelsen og gi oss følelsen av trygghet. Hvis du er trist vil du oftest ha lyst på melkeprodukter som ost og iskrem. Hvis du er stresset eller nervøs er det knasende ting som chips og nøtter du får lyst på. Den sult du føler er i virkeligheten sult på en følelse som du savner. Ca en fjerdedel av befolkning er det man kaller særlig sensitive, de vil reagere enda mer på følelsesmessige utslag enn gjennomsnittet. Her kan du teste deg selv og se om du er særlig sensitiv. Hvis du er usikker på om du overspiser på grunn av en følelse kan du lese nedenfor:

Hvordan vet jeg om den sult jeg føler er fysisk eller emosjonell?

Ifølge Doreen Virtue kan du skjelne fysisk sult fra følelsesmessig sult på 8 forskjellige karakteristika.

Følelsesmessig sult:

– Det skjer plutselig. Det ene øyeblikk er du ikke sulten. Det neste øyeblikk er du helt svimmel av sult.

– Det er en spesifikk matvare. Du føler trang til en spesiell type mat, eksempelvis sjokolade, pasta eller ”junk food”. Ved følelsesmessig sult er det kun en spesiell type mat du har lyst på. Det kan ikke erstattes av noe helt annet.

– Sulten sitter i hodet. En følelsesmessig sult begynner i munnen og i hjernen. Du får vann i munnen ved tanken på smaken av pizza eller kake. Hjernen din klarer ikke å fokusere på noe annet.

– Det er presserende. Følelsesmessig sult presser deg til å spise NÅ. Der er et ønske om omgående å lette følelsesmessig smerte med mat.

– Det skjer i forbindelse med følelsesmessig opprørthet. Du fikk kjeft av sjefen. Barnet ditt har problemer på skolen. Ektefellen din er i dårlig humør. Følelsesmessig sult kommer i situasjoner, hvor du er brakt ut av likevekt.

– Inkluderer automatisk eller fraværene matinntak. Følelsesstyrt spising kan føles som om en annen persons hånd ”spar” iskrem inn i munnen din (”automatisk spising”). Du har knapt lagt merke til at du akkurat ”kjørt in” en hel pakke med kjeks.

– Forsvinner ikke selv om magen er full. Følelsesstyrt spising kommer fra et ønske om å dekke smertefulle følelser. Du stapper i deg for å døyve problematiske følelser og du fortsetter med å spise til tross for at magen din gjør vondt fordi du er overmett.

– Skaper skyldfølelse over å spise. Paradokset i følelsesmessig overspising er at du spiser for å få det bedre, og så ender du med å kjefte på deg selv for å spise kjeks, kaker, burgere o. lign. Hver gang lover du deg selv forbedringer. I morgen skal jeg trene, bare spise sunt etc.

Fysisk sult:

– Kommer gradvisst. Magen din begynner å knurre. En time senere rumler den. Fysisk sult gir deg stadig stigene følelse av at det er på tide å spise.

– Den er åpen for forskjellige typer mat. Ved fysisk sult kan du gjerne ha lyst på en bestemt type mat men du er åpen for alternativer.

– Den kommer fra magen. Fysisk sult kjenner du på en gnagende følelse i magen, du kan til og med ha vondt i magen.

– Er tålmodig. Fysisk sult foretrekker at du spiser snart, men krever ikke at det skjer med en gang.

– Kommer fra et fysisk behov. Fysisk sult kommer naturlig fordi det er 4-5 timer siden du spiste sist. Du kan føle lett svimmelhet, hvis du er oversulten og har lite energi.

– Inkluderer veloverveide valg og bevisst spising. Når du er fysisk sulten koser du deg med endelig å ha fått mat. Du gjør et bevisst valg om du vil spise hele porsjonen eller bare det halve.

– Stopper ved følelse av å være mett. Fysisk sult kommer fra et ønske om å fylle brennstoff på kroppen. Når du kjenner at du er forsynt, stopper du å spise.

– Kommer fra nødvendigheten av å spise. Når intensjonen bak å spise kommer fra et fysisk behov er det ingen følelse av skyld eller skam. Du vet at det å spise og drikke er nødvendige tiltak for å overleve.

Føler du at det er maten som styrer deg og ikke deg som styrer maten så er det på tide å gjøre noe med det.

Hvis du etter å ha lest ovenstående oppdager at du ikke overspiser på en følelse, men at du likevel er for stor, fordi du spiser for mye til måltidene eller glemmer å spise og så plutselig spiser alt for mye for fort er det uansett mulighet for å få hjelp fra Hypnoterapien.

Hvordan kan hypnoterapi hjelpe meg med å slutte med å spise mer en kroppen din trenger?

Hvis du overspiser betyr det at du spiser på en eller flere følelser. Det jeg gjør som hypnoterapeut er sammen med deg å finne årsaken til at den overveldende følelsen kommer. Sammen finner vi frem til hvilke følelser som får deg til å kaste deg over den eller de matvarer du overspiser. Årsaken til de vonde følelser kan være mange: mobbing i skolen/på jobben. Fysiske eller psykiske overgrep av foreldre eller ektefeller. Manglende selvtillit eller selvfølelse. I hypnoterapien går vi inn og heler de følelsene så de ikke lenger har makt over deg. Du vil automatisk slutte å spise store mengder av det som før hadde kontrollen over deg og vekten vil gå ned av seg selv. Den situasjon som kan være vanskelig er hvis du fremdeles blir påført nye sår fra omgivelsene, det kan være mobbing på arbeidsplassen eller en partner som ikke er god for deg. Vi kan likevel jobbe med å hele de gamle sårene og gjøre deg sterkere, så du lettere kan takle din hverdag eller gi deg styrke til å endre din livssituasjon.

Hvis du er en ”livsnyter” som ønsker å gå ned i vekt fordi du glemmer å spise og så kaster for mye og usunn mat i deg som er lett tilgjengelig eksempelvis sjokolade eller kjeks eller du spiser for mye ved måltidene fordi du synes maten smaker fantastisk. Så kan vi likevel hjelpe deg ved å få din underbevissthet til å minne deg om å spise langsomt og velge sunne alternativer som eksempelvis grovt knekkebrød, gulrøtter og sukkererter fremfor sjokolade…


Røykeslutt eller snus

Hvis du er lei av at det er røyken eller snusen som har kontrollen over deg og ikke motsatt. Lei av å lukte røyk. Lei av å bruke masse penger på røyk og snus. Ingen mennesker over 20 år synes det er kult å røyke. I dag har det blitt sådan at mange røykere skammer seg og føler at de må gjemme seg lidt bort med røyken sin. Det er ikke lenger en sosialt akseptert ting å røyke. Mange velger å slutte fordi det vet at det øker sannsynligheten for å få kols og lungekreft. Når du slutter øker helsegevinstene for hver time du er fri og i kontroll. Det er fascinerende hvor fort kroppen heles, pusten din blir bedre og maten smaker mer bare etter noen få dager.

Hvis du mange ganger har prøvd å slutte med snus eller røyk uten å lykkes, men du har bestemt deg for å slutte, så kan hypnoterapi være løsningen for deg.

Det som kreves er, at DU har bestemt deg og at DU ønsker å bli kvitt trangen til røyk og snus. Det må være DIN beslutning og ikke noe du gjør fordi samboeren, barna eller arbeidsgiveren ønsker det, for hvis det er tilfellet vil hypnoterapien ikke virke. Det vil alltid være en del av deg som ønsker å slutte og en del av deg som ønsker å fortsette. Hypnose virker først når den delen av deg som ønsker å slutte er et godt stykke større enn den delen som ønsker å fortsette.

Hvis du er helt sikker på at du er klar så vil du oppleve flere fordeler ved å slutte med din avhengighet ved hjelp av hypnoterapi.

Hvordan fjernes trang til røyking og snusing med hypnoterapi?

I hypnoterapien jobber vi med årsaker og vi vil derfor se på hva som fikk deg til å starte med å røyke. Den følelsen som ligger bak bruker vi til å gå in og fjerne trangen fra underbevisstheten din. Når du ikke lenger mottar signaler fra underbevisstheten om at du har lyst på røyk vil det være lett for deg å slutte.

Når de fleste slutter med røyk og snus føler de behov for å erstatte røyk og snus med mat når de føler trangen komme snikende. En av de store fordeler ved å slutte med hjelp fra hypnoterapien er at man ikke føler noen trang og man begynner derfor ikke å trøstespise. Du blir ikke-røyker fremfor eks-røyker. Du vil glemme alt om røyk og snus.

Hypnoterapi er en ekstrem enkel og effektivt måte å slutte med røyking og i de fleste tilfeller vil det være nok med 2 behandlinger. Du får bedre helse og sparer masser av penger, så hva venter du på?


Er du usikker på om du har god eller dårlig selvfølelse?

Kjenner du deg like verdifull som andre?

Er det greit at du tar like stor plass?

Har du lov til å stille krav?

Har du rett til å få oppfylt dine behov?

Hvis svaret til alle fire spørsmål er nei kan det være lurt for deg å jobbe med selvfølelsen din, for de riktige svarene er nemlig JA. For å komme dit må du bli bedre kjent med deg selv. Du må lære å komme i kontakt med følelsene dine og finne ut hva som er dine verdier. Tør du si ja, når andre sier nei? Vet du hva du liker? Vet du hva som betyr noe for deg? Vet du hvor dine egne grenser går? Respekterer du andres grenser? De fleste kjenner følelsene i magen, det kan være vondt (lei seg eller angst) eller der kan være sommerfugler (spent). Andre ganger kjenner man at det koker i hodet (sinne). Man kan få en klump i halsen, fordi man blir lei seg eller det er noe som er vanskelig å få sagt. For å få god selvfølelse, må man ha kontakt med kropp og følelser for å vite hvor man selv står. Det er viktig at man aksepterer alle følelser man har, uansett om de er behagelige eller ubehagelige.

Selvfølelse handler om hvor kjærlig eller vennlig du er med deg selv og andre, og hvordan du avpasser dine behov med andres. Å utøve god selvfølelse er å finne balansen mellom hensynet til andre og hensynet til deg selv. Det er en modifisert form for egoisme. Om du kjenner deg fri til å være den du er og akseptere at andre er forskjellige fra deg. Dårlig selvfølelse er, når du setter alle andres behov først og er sterkt kritisk overfor deg selv. Du vil kanskje kontrollere deg selv i et forsøk på å leve opp til det du tror er de andres idealer eller du forsøker å presse andre in i ditt bilde av hvordan man skal være.

Mange som er særlig sensitive (ca 25% av befolkningen) sliter med dårlig selvfølelse fordi de lett merker hvordan andre har det og er redd for å såre andre mennesker. Læs mer om særlig sensitive her.

En ting det er viktig å være seg bevisst er, at det å ha god selvfølelse betyr ikke, at man føler seg trygg og sikker bestandig. Den gode selvfølelsen rommer alle følelser også de vi opplever som ubehagelige.

Det som er viktig er, at vi handler i tråd med den følelsen vi kjenner på innsiden når noe er viktig for oss, da blir vi synlige og merkbare både for oss selv og andre rundt oss. God selvfølelse er å tørre handle på måter som skaper nærhet, når man ønsker nærhet. Mot til å sette grenser og si fra når det er avstand man ønsker.

Jeg er usikker på om vi er født med en naturlig følelse av å være trygge på oss selv. Uansett opplever mange, at den måten vi har blitt oppdratt på har gitt oss en vis mengde selvtillit og veldig lite selvfølelse. Vi fikk ros for det vi gjorde og ikke den vi var.

Hypnoterapi er et fantastisk verktøy til å komme i kontakt med deg selv.

I hypnoterapi tar vi kontakt med den innerste del av deg, og lenger inn er det faktisk ikke mulig å komme. Når vi er der kan du finne ut hva dine verdier er og hva som er viktig for deg å fokusere på fremover. Hver dag blir vi bombet med andres meninger og en masse fakta gjennom telefon, samvær med andre, internett, TV og aviser. Det finnes snart kun få ting som alle er enige om og det er veldig lett å drukne og la seg rive med strømmen. Man får nesten følelsen av at alt er riktig, det handler bare om å finne riktig kilde og her er google alltid klar til å hjelpe . Derfor er det mer enn noen gang viktig, at du går in i deg selv og finner din egen vei. Hypnoterapi er den enkleste og korteste veien til din innerste essens, der du finner alle svar på hva som er riktig for deg og jeg vil med stor glede bli med som din guide . Hvis du har følelsesmessige sår fra fortiden vil vi hele de først, så ikke de står i veien for at du kan finne frem til den du er som et helt menneske. Når du vet hvem du er og hva som er viktig for deg er det mye enklere å forholde seg nøytralt til hva andre mener, gjør og sier. Det er viktig at du er klar over det faktum uansett hva andre mener så er du verdt å elske og du er verdifull.


Ønsker du å ha mer selvtillit?

Selvtillit sier noe om hvor flinke vi vurderer oss selv til å være. Om det vi har gjort er godt nok. Selvtillit er viktig fordi vi alle er født med et ønske om å være til nytte for noe eller noen. Det er noe grunnleggene som ligger i alle mennesker. Selvfølelse er noe annet selvtillit, selvfølelse handler mer om å like og akseptere oss selv uansett hva vi presterer, men tillit til egen mestring og bidrag til fellesskapet er også viktig for selvfølelsen, fordi dyktigheten og verdigheten gjødsler hverandre gjensidig.

Der er mange som igjennom trening har oppnådd kunnskaper og faglige mål og som derved har økt følelsen av selvtillit. Det krever imidlertid, at man anerkjenner de mål, man har nådd. Hvis man hele tiden ”snakker ned ”, om det man har oppnådd, vil man ikke øke sin selvtillit. Selv folk som tar doktorgrad innenfor et område kan etterpå tenke om seg selv, at ”ja ja, det er jo så mange som har doktorgrad, så det er jo egentlig ikke noe spesielt”. Uansett hvor langt denne personen når vil vedkommende ikke føle mer selvtillit.

Hvis man vil øke selvtilliten sin er det viktig kun å måle seg med seg selv. Se et år tilbake og tenk på alt det du vet nå som du ikke viste/ hadde lært for et år siden!!!. Samtidig er det viktig å sette realistiske målbare krav til seg selv hvis man vil styrke sin selvtillit. Hvis man er en person som alltid har følelsen av at man ikke har gjort det godt nok eller kunne ha gjort det bedre kan det være lurt å minne seg selv om at følelser ikke er et sannhetsvitne . Hvis andre rundt deg sier at oppgaven var utført på en god måte kan det faktisk være at de har rett…

Lav selvtillit kan også komme fra mange vanskelige og vonde opplevelser i barndommen og seinere i skolen, på jobben, i parforhold etc.

Kan hypnoterapi hjelpe deg til økt selvtillit?

Ja!!! Fordi vurderingen av deg om deg kommer innefra, har bruk av hypnoterapi stor effekt når man ønsker å øke sin selvtillit. Gamle vaner kan være vonde og vende, men fordi dine meninger om deg kommer fra underbevisstheten kan vi snu ditt fokus mer på å se på det som har gått bra, istedenfor å fokusere på det vesle som ikke gikk bra. Du trenger ikke å være redd for komme til å overvurdere deg selv, det ligger ikke i din natur. Du vil derimot få frigitt en masse energi, fordi du vil bruke dine seire til å bli enda flinkere på det du liker å drive med.

Hvis din manglende selvtillit helt eller delvis kommer av følelsesmessige sår som er tilført deg utenfra kan vi bruke hypnoterapien til å hele de sårene.


Sjalusi er fullstendig følelsesstyrt og kan derfor avhjelpes med hypnoterapi

Det som gjør det tøft å slite med sjalusi er at man ikke har 100 % innflytelse på andre enn seg selv. Hvis man føler seg utrygg på om ens partner heller vil være sammen med en annen person kan man ikke gjøre noe med det.

Sjalusi i et forhold mellom ektefeller kan ha bakgrunn i den enes utroskap og det kan gi frykt hos den andre for å bli forlatt. Da er det behov for jobbing fra begge sider hvis tryggheten og tilliten skal kunne gjenopprettes.

Sjalusi kan også ha bakgrunn i manglende selvfølelse, at man ikke føler seg så verdifull at man tør tro på at andre kan ha lyst til å være sammen med en. Man kan også oppleve sjalusi overfor bonusbarn eller ektefellens fritidsinteresser, fordi man savner oppmerksomhet og omsorg. Igjen kan man ikke gjøre noe med den andre part men man kan jobbe med seg selv og måten man ser på seg selv og livet på.

Hvordan kan hypnoterapi hjelpe deg til å føle mindre sjalusi?

Først må vi kartlegge sjalusien, hvor den ligger og hva som er årsaken. Vi må kanskje inn og hele sår fra fortiden, som er der på grunn av tidligere utroskap. Vi vil så øke selvfølelsen din så du kan få tro på, at du har fortjent en partner som elsker og respekterer deg som den du er. Alle trenger oppmerksomhet og omsorg. Vi vil øke ditt fokus på å gi deg selv omsorg, så du ikke trenger å kjempe for å få omsorg fra andre. Følelser ligger i underbevisstheten og derfor er hypnoterapi det perfekte redskap til å endre de.


Er du lei av å leve et liv med smerter?

Smerter er et signal fra kroppen din om at det er noe galt, noe du må gjøre noe med. Noen ganger er årsaken fysisk (du har knekt beinet, skåret deg o.s.v). Det kan vi ikke gjøre noe med i hypnosen, her må en lege hjelpe deg. Andre ganger stammer smerten fra noe psykisk og der kan vi jobbe med det i hypnosen. Det gjeller blant annet kroniske smerter som man har hatt i lang tid og som man evt. ikke kjenner årsaken til. Man har vært hos lege, fysioterapeut og andre som jobber med kroppen, likevel har ingenting hjulpet. I hypnosen jobber vi i underbevisstheten og virker som en harddisk der husker alt du noen gang har opplevd. Hvis du eksempelvis har opplevd noe traumatisk som du aldri har fått hjelp til kan det gi kroniske spenninger i kroppen som ikke forsvinner før man får behandlet de følelser som er årsak til de kroniske spenningene.

Fibromyalgi er en diagnose som stilles hvis man har kroniske smerter i ¾ av kroppen i over 3 måneder. Man kjenner ikke årsaken men det er en del teorier om at det kan være startet med psykisk stress. Hvis man er en person som ikke er flink på å passe på seg selv men veldig flink på å leve opp til det man tror andre forventer av én er det stor risiko for at man over tid sliter seg helt ut. Det er som en stor snøball som starter med et enkelt snøfnugg og plutselig er den så stor at det er hvitt overalt og man har mistet overblikket. Hypnoterapi er en teknikk som er kjent for å kunne hjelpe mennesker med fibromyalgi.

Mennesker som lett opplever smerter kan være i den del av befolkningen som vi kaller særlig sensitive. Det gjelder ca 25% av oss, les mer om der her.

Hvordan kan jeg minske smerter ved hjelp av hypnoterapi?

Jeg har flere ganger opplevd at årsaken til uforklarlige kroniske smerter kommer fra en traumatisk opplevelse og når man har funnet frem til årsaken og behandlet et eventuelt tidligere traume ved hjelp av hypnoterapi forsvinner smerten av seg selv.

Hvis smertene er definert som fibromyalgi vil det være naturlig først å se på livet rundt den som har diagnosen. Vi vurderer sammen hva som kan ha startet snøballen og jobber med det i hypnosen. Det kan være manglende selvfølelse der har gjort at personen ikke har vært i stand til å sette grenser rundt seg og ta vare på seg selv. I tillegg jobber vi med hvordan du kan lære å håndtere smertene i hverdagen.

Hvis man har kroniske smerter som stammer fra fysiske lidelser som det ikke kan gjøres noe med som eksempelvis gikt kan man lære seg å lindre smertene på en fullstendig ufarlig og ikke kjemisk måte ved hjelp av selvhypnose. Her lager vi sammen ankre til styringsmekanismer inni deg så du kan skru ned for smerten.


Langvarig stress på jobben eller i privatlivet

Mange mennesker opplever i dag langvarige perioder med stress. De som opplever det på arbeidsplassen kan ha en følelse av, at de ikke makter enten mengden av arbeidsoppgaver eller vanskelighetsgraden av oppgavene eller en kombinasjon av begge. Det er i stor grad mennesker som føler stort ansvar på jobben, men som kanskje ikke sitter på toppen og derfor ikke har full innflytelse på egen jobbsituasjon. De er pliktoppfyllende og sliter kanskje med selvtilliten eller selvfølelsen. Hvis de i tillegg ikke føler at de har nok innflytelse på sin arbeidssituasjon er det stor sandsynlighet for at de vil ”møte veggen”, fordi mengden av stresset de opplever vil påvirke hormonbalansen i kroppen deres i en slik grad, at de vil bli fysisk syke.

Andre igjen opplever stress i hjemmet, det kan være på grunn av utenfor liggende faktorer som store mengder av kritikk fra ektefelle eller direkte voldelig adferd. Det kan også komme innenfra fordi man har store forventninger til hva man skal rekke av husarbeid ved siden av fulltidsjobb. Spesielt hvis man har barn og man lar seg påvirke av alle de forventninger som skrives i media om hvordan man skal være ”den perfekte forelder”.

Mennesker der er særlig sensitive er spesielt utsatt for å gå ned med stress fordi de i stor grad blir påvirket av de stemninger og fysiske rammer som er omkring de og de vil oppleve at det gjør de slitne. Les mer om særlig sensitive mennesker her.

Stress kan ofte føre til søvnvansker. Hjernen går på høygir og du klarer ikke å stoppe den selv om du er sliten og trenger å sove. Det blir en vond sirkel fordi du ikke klarer å yte optimalt i hverdagen når du ikke er uthvilt. Det er en kjent torturmetode å holde folk våkne i flere døgn om gangen, det driver folk til hva som helst. Derfor er det viktig at du prioriterer å få nok søvn.

Hva skjer i kroppen?

Når vi opplever en stresset situasjon aktiveres det autonome nervesystem. Det produserer hormonene adrenalin, noradrenalin og kortisol som sendes ut i blodet. Adrenalin og noradrenalin fører til økt puls og frigivelse av glukose i musklene. Dette er et system som vi har med oss helt fra vi var krypdyr og det er veldig godt å ha hvis stresset skyldes at man møter et farlig dyr så man får kraft til veldig rask å komme seg vekk. Det kan også være fint å ha ekstra energi hvis man skal til eksamen, spille en konsert eller lignende, hvor der er snakk om at man må ”være på” i noen timer. Hvis man imidlertid har ”løven” hengende rundt seg hele tiden er det ikke sunt. Den økte mengden av kortisol over lang tid har en skadelig effekt på immunforsvaret og man blir mer mottakelig overfor en lang rekke sykdommer. Stress skader hjernens medfødte evne til å reparere selv. Hvilket igjen kan føre til depresjon. Mange sliter med søvnvansker fordi de ikke klare å koble av fra tankerne som kjører i ring i hjernen.

Hvordan kan hypnoterapi hjelpe deg?

Hvis man er ekstremt stresset kan man nesten føle at man går ved siden av seg selv og fullstendig har glemt hvem man selv er. Så allerførst skal vi sammen hjelpe deg til å finne inn til din indre kjerne så du kommer i kontakt med den du er. Til dette har vi flere effektive redskaper i hypnoterapien. Vi kan nøytralisere de ubehagelige følelser og erstatte de med nye positive følelser. Når man er stresset kan det føles som om man klamrer seg til en livbøye langt ut på havet. Sammen finner vi veien til hvordan du kan gjøre tiltak i livet ditt for å få deg inn på stranden, så du heller kan sitte der og nyte utsikten ut over havet.

Det er ikke alltid man en enkel måte har mulighet for å endre på sin livssituasjon. Vi kan da se på det vi kan gjøre noe med nemlig måten du opplever situasjonen på og du kan jobbe med å finne roen inni i deg ved hjelp av selvhypnose. Jeg vil lære deg en metode som heter 7th Path Selvhypnose og den er veldig effektiv til å stoppe tankestrømmer så du kan få lov til å skli inn i søvnen og få den hvilen du trenger.


Særlig sensitiv

Føler du deg veldig ofte sliten kan en av årsakene være at du er særlig sensitiv. Særlig sensitive som også kan kalles høysensitive er ofte mer utsatt for helseplager som utbrenthet, angst, depresjoner, fibromyalgi, stress og migrene. Det å være høysensitiv betyr at du har et nervesystem som er mer sensitivt end gjennomsnittet, de tar til seg 3-5 ganger mer informasjon fra omgivelsene. Dette gjeller blant annet farger, lys, lyder, stemninger og lukter. Det å være særlig sensitiv er ikke noen sykdom men blot et personlighetstrekk som gjeller ca 20 % av befolkningen. Forskere har vist, at det finnes innen alle dyrearter og at det er en viktig egenskap for artenes tilpassningsevne og overlevelse. Elaine Aron, som er amerikansk psykolog har forsket på dette tema i mer end 20 år og gitt ut flere bøker om emnet både om særlig sensitive barn og voksne. Igjennom omfattende spørreundersøkelser har hun kommet frem en liste av fellestrekk for særlig sensitive. Hvis du tror at du er særlig sensitiv vil jeg anbefale deg å lese listen under.

Særlig sensitive har mange av følgene fellestrekk:

De blir påvirket av humøret til de mennesker som er rundt.
De er følsomme overfor smerte.
Hvis det skjer for mye rundt dem, har de behov for å trekke seg unna til et rolig sted.
De blir lett påvirket av koffein og sukker.
De blir lett overveldet av kraftig lys, sterke lukter, grove tekstiler og høye lyder.
De tenker og reflekterer mye.
De blir dypt beveget av vakker musikk og kunst.
De er samvittighetsfulle.
De skvetter lett
De blir lett nervøse/stresset hvis de skal greie mye på kort tid.
De ser lett hvordan de kan hjelpe andre til å få det mer behagelig ved eksempelvis å rette på lys eller puter til en mer behagelig stilling.
De blir irritert/stresset når andre presser de til å gjøre for mange ting samtidig.
De forsøker hardt å huske alt og gjøre alt riktig.
De unngår helst skrekkfilmer og voldelige filmer og tv-programmer.
De blir slitne/overstimulert når det skjer for mye rundt dem.
De blir lett stresset, mister konsentrasjon, blir irritert, hvis de er oversultne eller har søvnunderskudd.
Store forandringer i livet virker veldig voldsomt på dem.
De legger merke til og nyter delikate dufter og smaker.
De får vont i magen når de tenker på; mennesker og dyr som lider, miljøkatastrofer. De har et stort ønske om å kunne ”fikse” det alt sammen.
Når de må konkurrere, eller er til eksamen blir de så nervøse og usikre at de ofte klarer seg dårligere enn de ellers ville ha gjort.
Som barn har de blitt oppfattet som sjenert og følsomme av de voksne.
De har ofte fått høre, at de tenker for mye.
De får ofte skyld for å være hårsåre.

Hvis du sier deg enig i tolv eller flere av de ovenstående påstander kan du betegne deg selv som særlig sensitiv. Ifølge Elaine Aron er 15-20 av alle vesener innenfor alle arter særlig sensitive.

Fortvil ikke!

Igjennom livet dit har du sikkert hørt mange gange, at du er sart, overfølsom, nærtagende, hårsår og tenker alt for mye. Disse ord kommer ofte, hvis man eksempelvis forteller en annen person, at man har følt seg overkjørt. Da får man velmenende råd som, at man må bli tøffere, sterkere, børste det av skuldrene, ikke bry seg og slutte å tenke så mye. Det er sakt i en god mening, men som særlig sensitiv føles det som en kritikk av den man er og man føler seg feil. Alle mennesker har grunnleggene den personlighet de har og den kan vi ikke endre i veldig stor grad. De muligheter vi har er å akseptere, at vi er den vi er og ta noen forholdsregler i vår hverdag. Vi kan ikke styre følelsene våre, men vi kan styrer våre tanker og handlinger og det kan i stor grad påvirke hvilke følelser som blir dominerende i vårt liv. Det første man må gjøre er å finne ut av om den stress man føler kommer innefra eller utenifra eller begge deler. Hvis du ofte kritiserer deg selv for å være den du er, fordi det fører deg ut i sosialt vanskelige situasjoner. Dette kan være både på jobb, hjemme og sammen med venner. Så er din første oppgave å akseptere, at du er den du er. Se det positive i det. Mange særlig sensitive mennesker er omsorgsfulle, givende, kjærlige, kreative, intuitive, ettertenksomme og hjertevarme. De giver en masse til deres omgivelse og gjør verden til et koseligere sted å være. Det du må være oppmerksom på er om du gir mer end du har. Husk også å gi deg selv ellers blir du hudløs og utslitt. Stress kan også komme utenifra som arbeidspress, støy, ubehagelige temperaturer, for mange synsinntrykk.

Personlighetstrekket i seg selv er helt nøytralt akkurat som mennesker har forskjellige sovemønstre som de trives godt med. Vi deler dem in i A-mennesker og B-mennesker. Det betyr ikke at alle A-mennesker legger seg på samme tid på kvelden og sover presis like lenge, men A-mennesker har det fellestrekk at de blir trøtte tidligere på kvelden end B-mennesker og liker å stå opp tidlig. Det har sine fordeler og ulemper å være henholdsvis A og B-menneske og det ene er ikke bedre end det andre. Felles er at de hver især innretter sitt liv sådan at de tar mest mulig hensyn til den søvnrytme som faller naturlig for dem.

Da jeg først leste Elaine Arons bøker og fant ut at jeg var særlig sensitiv ble jeg både lettet og glad. Endelig forstod jeg hvorfor jeg ofte hadde følt meg annerledes og følt at det var noe galt med meg. Jeg ble så glad, at jeg fortalte det til andre, når jeg stod i en vanskelig situasjon, at jeg reagerte eksempelvis med å bli sliten når det var mye støy rundt meg eller mange mennesker, fordi jeg var særlig sensitiv. Håpet var, at den overfor meg skulle forstå, hvordan jeg hadde det og anerkjenne, at jeg var den jeg var. Det som imidlertid ofte skjedde var, at jeg endte i en diskusjon om emnet og til slutt skjønte jeg, at det er vanskelig for andre å sette seg in i hvordan andre har det uansett, om man er særlig sensitiv eller ei. Så jeg bestemte meg for bare å ha det som en kunnskap inni meg og bruke min viten om meg selv til å ta vare på meg selv og den jeg er. Det er det beste råd jeg kan gi til andre særlig sensitive, selv om det er lettere sakt enn gjort i den verden vi lever i.

Hva kan du gjøre:

Redskaper: Bruk først og fremst din sensitivitet til å kjenne hvordan du har og reager når du kjenner ubehag. Spør deg selv hvorfor du føler ubehag og gjør så vidt mulig noe ved situasjonen så det forsvinner. Som forebyggelse kan du:

Sørge for å spise jevnt over dagen.

Få nok søvn!

Ha faste rutiner med noen minutters meditasjon og eller selvhypnose hver dag.

Se på hva du kan gjøre i din arbeidssituasjon for å kunne jobbe i ro. Hvis du trenger å være konsentrert. Hvis du ikke trives i et åpent kontorlandskap kan du se på muligheten for å flytte plass eller i hvert fall sitte lengst in i hjørnet med minst trafikk.

Puste dypt mange gange i løpet av dagen og kjenn etter hvordan du har det. Når du puster ut kan du se for deg en farge som sprer seg ut i kroppen din. Det skal være en farge som du forbinner med ro. Fargen kan godt variere fra dag til dag.

Tenke over hva som gir deg energi og hva som tar din energi, når du prioriterer aktiviteter i din fritid.

Hvis du kjenner, at du reagerer kraftig på sukker og kaffe kan du med fordel minimere inntaket av disse og heller drikke vann og spise gulrøtter, nøtter, knekkebrød og frukt.

Støynivået til små barn kan være en utfordring. Jeg fant ut, at hvis jeg tar på hørselsvern, når de skriker, fordi de er slitne eller lei seg, hjelper det meg til å kunne takle situasjonen på en konstruktiv måte. Man kan også bruke ørepropper, som er lidt mer diskree end hørselsvern.

Handling på butikker kan være slitsomt for særlig sensitive. Et tips kan være å planlegge mat for flere dager så man slipper å skulle på butikken hver dag. Mye, eksempelvis klær og bøker kan man kjøpe på nettet.

Som særlig sensitiv kan man lett bli lei seg og føle seg maktesløs når man ser nyheter på TV som hovedsakelig handler om krig og elendighet. Man må derfor vurdere med seg selv om hvor mye man orker å se på det. Ønsker man å se TV kan det være lurt å velge hyggelige programmer med et positivt budskap.

Hvis man kjenner at det koker i hodet og man føler seg stresset kan det være lurt å tenke; hva er det viktigste jeg skal gjøre akkurat nå og så fokuser på det. Gå eventuelt ut og få lidt frisk luft et øyeblikk.

Når du er sliten kan aktivitet i naturen være et fint sted å lade batteriene.

Det kan også være fint å få en Energibalansering. Jeg har hatt stor glede av å ta en sådan behandling, hvis jeg har vært utslitt etter en periode med for mye stress hjemme eller på jobb. Den får deg til å lande på bakken og etterpå kan man føle seg lidt svimmel fordi man har fått tilført så mye energi, men det er på en veldig behagelig måte. Les mer om energibalansering her.

Din viktigste jobb som særlig sensitiv er å ta vare på deg selv. Sette grenser for hvor mange påvirkninger du får hver dag, hvis du ikke gjør det har du stor risiko for å bli utbrent.