Vanlige spørsmål om hypnose

Hvordan vet jeg om det virker?

Jo mer målbare forslag man legger in i underbevisstheten, jo enklere er det å vite at det virker. 
Eksempler; jeg spiser kun én porsjon middag. Jeg løper/går en halv time hver dag.

Kan alle hypnotiseres?

Al hypnose er selvhypnose. Alle mennesker med normal intelligens, som er åpne for å følge hypnotisørens forslag, kan hypnotiseres. Det er forskjell på hvor dyp transe man kommer i. Dette varierer fra person til person og dagsformen. Det er viktig, at du har tillit til terapeuten. Hvis du kjenner, at du ikke har det, bør du finne en annen terapeut. Det er en fordel å ha en levende fantasi .

Kan man bruke hypnose til å få kontroll over et annet menneske?

Når du er i hypnose er ditt bevisste sinn mindre kritisk og du er mer mottakelig for forslag. Det betyr ikke at du vil akseptere forslag, som går imot dine grunnleggende verdier og overbevisninger. Du vil kun endre adferd og overbevisninger gjennom hypnose, hvis du selv er motivert for å endre de. Du vil heller ikke avsløre hemmeligheter i hypnose, som du ikke ønsker å dele med noen.

Virker det hver gang?

Noen kan oppleve at hypnosen ikke virker, som de hadde tenkt. Det kan det være flere årsaker til. 

  • Det er ikke hver dag vi er like flinke til å koble av hjernen og jobbe med oss selv i hypnose. Det er viktig å huske at det er du som må gjøre jobben. Du kommer heller ikke i form av å se din personlige trener jobbe så svetten spruter.
  • Det kan være fordi du ikke har hatt 100 % tillit til den, som har hypnotisert deg og da kan det være lurt å prøve en annen hypnoterapeut. 
  • Det kan også skyldes, at du innerst ikke er klar for den forandring, du tror du ønsker. Det holder ikke at din familie eller venner ønsker en forandring hos deg, eksempelvis røykeslutt eller gå ned i vekt. Nøkkelen til forandring virker kun innefra, det må være DEG der ønsker en forandring i livet dit. 
  • Det kan også hende at problemet er et annet end det du først trodde. For min egen del opplevde jeg, at et ”sukker-stopp” ikke virket på meg. Jeg fikk lyst på sjokolade og godteri et par dager etter hypnosen. Da jeg hadde reflektert over det en stund, kom jeg til erkjennelsen av, at jeg er for dårlig på å spise jevnt over dagen og derfor fikk jeg lyst til søtsaker, når jeg ble for sulten. Jeg har da ignorert kroppens signaler for lenge og det er ikke det samme som søt-sug. Les mer om dette under ″Overspising″.

Vil jeg huske det jeg opplever i hypnosen etterpå?

Under hypnosen er din bevissthet til stede og aktivt samtidig med at den har kontakt til det ubevisste. Etterpå vil du kunne huske det du tenkte, følte, så eller forestillet deg under hypnosen. Hvis det i hypnosen har kommet frem minner fra en tidligere opplevelse kan man oppleve, at enda flere detaljer rundt minnet dukker opp, etter at man ute av hypnosen.

Hva er hypnoterapi?

Hypnotisk transe er en kombinasjon av fokusert oppmerksomhet og mental avslapning, hvor hjernen er mottakelig for nye tanker og ideer.

Kan du hypnotiseres mot din vilje?

Du kommer naturlig i en hypnotisk tilstand mange ganger daglig, eksempelvis når du dagdrømmer eller rett før du sover. Hvis en annen person skal hypnotisere deg krever det, at du frivillig følger hypnotisørens forslag. Det krever at du har tillit til hypnotisøren. Husk at al hypnose er selvhypnose.

Er hypnose farlig?

Den tilstand av transe som du er i under hypnosen er en naturlig tilstand og derfor helt ufarlig. Der er heller ingen fare for, at du sitter fast i hypnose. Du kan godt føle deg lidt ”svimmel” etter hypnosen, det er fordi du har vært fullstendig avslappet i kropp og sinn, som etter en dyp søvn. Mange opplever at skuldrene nå sitter der de hører hjemme og ikke oppe i nakken, hvor de kanskje har sittet lenge på grunn av stress.

Må jeg være i dyp transe for at det skal virke?

Nei, dybden av transen er ikke avgjørende for hvor stor forandring du oppnår. Ofte er det nok med lett eller mellom dyp transe. Din motivasjon for forandring er den viktigste faktor.

Er jeg ”helt vekk” når jeg er i hypnose?

Nei, hvis du er ”helt vekk” er det fordi du har blitt så avslappet, at du har sovnet og da vil du ikke kunne ta imot forslag eller kunne kommunisere med terapeuten. Terapeuten vil da vekke deg og fortsette med terapien. Det er sjeldent, at man sovner under hypnose.

Kan jeg risikere ikke å kunne komme ut av hypnose?

Nei, det er helt umulig å ”sitte fast” i hypnose. Med en gang hypnotisøren slutter å prate vil man rolig skli ut av den hypnotiske tilstand.

Hva er regresjon?

I underbevisstheten har vi lagret alle minner vi har: bilder, tanker, følelser og lyde helt tilbake fra vi ble skapt. Når man er i hypnose har man tilgang på den viten og kan derfor dra frem minner om tidligere opplevelser, som har betydning for det vi jobber med i terapien. 

Du har helt sikkert opplevd en spontan regresjon i full våken tilstand. Det kan være, hvis du hører en sang, som minner deg om en bestemt periode i ditt liv. Da kan bilder av personer og situasjoner ofte dukke opp i hodet ditt. Eller hvis du plutselig kjenner en lukt, som minner deg om din barndom og da vil du huske ting, som du ikke har tenkt på veldig lenge. Underbevisstheten er som en computer hvor alt er lagret, men vi har bare tilgang på lidt om gangen og det som vi bruker minst sklir likesom lenger og lenger ned på lista.

Er hypnoterapi noe for meg?

Du er alltid velkommen til å få en gratis konsultasjon på telefon. Her kan vi evt. avklare om hypnose er noe for deg.