Vanlige spørsmål om hypnose

Hvordan vet jeg om det virker?

Jo mer målbare forslag man legger in i underbevisstheten, jo enklere er det å vite at det virker. Eksempelvis; jeg spiser kun en porsjon middag. Jeg løper/går en halv time hver dag.

Kan alle hypnotiseres?

All hypnose er selvhypnose. Alle mennesker med normal intelligens, som er åpne for å følge hypnotisørens forslag kan hypnotiseres. Det er forskjell på hvor dyp transe man kommer i. Dette varierer fra person til person og dagsformen. Det er viktig, at man har tillit til terapeuten, hvis man kjenner at man ikke har det, bør man oppsøke en annen terapeut. Det kan være en fordel å ha en levende fantasi.

Virker det hver gang?

Noen kan oppleve at hypnosen ikke virker som de hadde tenkt. Det kan det være flere årsaker til. Det er ikke hver dag vi er like flinke til å koble av hjernen og jobbe med oss selv i hypnose. Det kan være fordi du ikke har hatt 100 % tillit til den som du er i hypnose hos. Hvis det er tilfellet kan det være lurt å prøve en annen hypnoterapeut. Det kan også skyldes, at du innerst inne ikke er klar for forandringen, du tror du ønsker. Det er ikke nok at din familie eller dine venner ønsker en forandring hos deg, eksempelvis røykeslutt eller å gå ned i vekt. Nøkkelen til forandring virker kun innenfra, det må være DEG som ønsker en forandring i livet ditt. Det kan også hende at problemet er et annet enn det du først trodde. Det vi vet er at de som opplever størst suksess etter å ha gått i hypnoterapi er de som aller mest ønsker en forandring.

Kan man bruke hypnose til å få kontroll over et annet menneske?

Når vi er i hypnose er vårt bevisste sinn mindre kritisk og vi er mer mottakelig for forslag. Det betyr ikke at vi vil akseptere forslag som går imot våre grunnleggende verdier og overbevisninger. Vi vil kun endre adferd og overbevisninger gjennom hypnose, hvis vi selv er motivert for å endre de. Man vil heller ikke avsløre hemmeligheter som man ikke ønsker å dele med noen.

Kan man hypnotiseres mot sin vilje?

Vi kommer naturlig i en hypnotisk tilstand flere ganger daglig, når vi dagdrømmer eller rett før vi sover. Hvis en annen person skal hypnotisere oss krever det, at vi frivillig følger hypnotisørens forslag. Det krever at vi har tillit til hypnotisøren. Husk at all hypnose er selvhypnose.

Er hypnose farlig?

Den tilstand av transe som vi er i under hypnosen er en naturlig tilstand og derfor helt ufarlig. Det er heller ingen fare for at vi henger fast i transen. Man kan godt føle seg litt svimmel etter hypnosen, det er fordi man har opplevd å være fullstendig avslappet i kropp og sinn som etter en dyp søvn. Mange opplever at skuldrene sitter der de hører hjemme og ikke oppe i nakken, hvor de har sittet lenge på grunn av stress.

Må jeg være i dyp transe for at det skal virke?

Nei, dybden av transen er ikke avgjørende for hvor stor forandring man oppnår. Ofte holder det med lett eller mellom-dyp transe.

Er jeg ”helt vekk” når jeg er i hypnose?

Nei, hvis du er ”helt vekk” er det fordi du har blitt så avslappet, at du har sovnet og da vil du ikke kunne ta imot forslag eller kunne kommunisere med terapeuten. Enten vil terapeuten la deg sove fordi du kanskje trenger det eller vekke deg og fortsette med terapien. Det er sjelden, at man sovner under hypnose.

Vil jeg huske det jeg opplever i hypnosen etterpå?

Under hypnosen er din bevissthet fullstendig til stede og aktivt samtidig med at den har kontakt til det ubevisste. Etterpå vil du kunne huske ALT du tenkte, følte, så eller forestilte deg under hypnosen. Hvis man har hatt en regresjon til en tidligere opplevelse vil man ofte oppleve at enda flere minner dukker opp etter at man er ute av hypnosen.

Kan jeg risikere ikke å kunne komme ut av hypnose?

Nei, det er helt umulig å ”sitte fast” i hypnose. Med en gang hypnotisøren slutter å prate vil man rolig skli ut av den hypnotiske tilstanden.

Hva er regresjon?

I underbevisstheten har vi lagret alle minner vi har: bilder, tanker, følelser og lyder helt tilbake fra vi ble skapt. Når man er i hypnose har man tilgang på den viten og kan derfor dra frem minner om tidligere opplevelser, som har betydning for det vi jobber med i terapien. Eksempelvis oppstår en fobi ofte ved en enkeltstående opplevelse, hvor man har fått et sjokk og det har satt seg som et mindre traume. Du kan også oppleve en spontan regresjon i full våken tilstand. Det kan være hvis du hører en sang som minner deg om en bestemt periode i ditt liv. Da kan bilder av personer og situasjoner ofte dukke opp i hodet ditt. Eller hvis du plutselig kjenner en lukt som minner deg om din barndom og da vil du huske ting som du ikke har tenkt på veldig lenge. Underbevisstheten er som en computer hvor alt er lagret, men vi har bare tilgang på litt om gangen og det som vi bruker minst sklir likesom lenger og lenger ned på lista. Akkurat som en topp-100 musikkliste over de mest populære sangene. I hypnosen jobber vi oss nedover lista til vi finner årsaken til det problem du har i dag. Hvis vi kommer frem til en vond hendelse vil den ikke føles så vond i hypnosen og vi vil rask hele den så den ikke lenger påvirker deg.